Denník N

Slovenský fyzik dokázal vylepšiť turbíny, Einstein ho nazval majstrom techniky

Busta Aurela Stodolu na budove Slovenského technického múzea v Košiciach. Foto - TASR
Busta Aurela Stodolu na budove Slovenského technického múzea v Košiciach. Foto – TASR

Nobelovu cenu dostalo za sto rokov existencie zürišského technologického inštitútu osem profesorov, ale iba jeden, Slovák Aurel Stodola, získal prestížnu Wattovu medailu.

Autor je imunológ, pôsobí v Slovenskej akadémii vied

„Všechny symfonie bych za to dal, kdybych vynalezl lokomotivu!“ povzdychol si vraj Antonín Dvořák. Ak by sa mu toto želanie splnilo, prišli by sme o deväť nádherných symfónií. Chýbali by nám, pravdaže. Ale čo tá lokomotíva, nechýbala by nám viac?

Dvořákove symfónie sú dokonalé, nič sa na nich nedá vylepšiť, a preto sa hrajú dnes presne tak, ako ich napísal. Lokomotíva, ako to vyplýva zo zákonov termodynamiky, nikdy nemôže byť dokonalá – vždy sa dá na nej čo vylepšovať. Preto sú dnešné lokomotívy také odlišné od tých, ktoré pred takmer dvesto rokmi nadchýnali Dvořáka.

Vymeniť dokonalé umenie za nedokonalú techniku? Malo by to význam? Dvořák sa domnieval, že áno.

Záujem o turbíny

Aurel Stodola bol inžinierom a vo svojej dobe bol svetoznámy podobne ako hudobný skladateľ Dvořák. Narodil sa 11. mája 1859 v Liptovskom Mikuláši do rodiny kožiarskeho majstra a továrnika Ondreja Stodolu.

Stodolovci boli vážená rodina – otec Ondrej bol významný podnikateľ; Aurelovi mladší bratia Emil a Kornel boli signatári Martinskej deklarácie, a ten druhý vraj priniesol na Slovensko prvé

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

História

Veda

Teraz najčítanejšie