Denník N

Na odvrátenej strane Mesiaca má prvýkrát v histórii pristáť sonda, čínska Čchang’e 4 už vyštartovala

Mesiac. Ilustračné foto - TASR
Mesiac. Ilustračné foto – TASR

Hoci sa odvrátená strana Mesiaca niekedy označuje ako „tmavá strana“, je osvetlená Slnkom podobne ako tá privrátená a prechádza aj rovnakými fázami. „Tmavý“ v tomto kontexte znamená „neviditeľný“ zo Zeme.

Čínska raketa so sondou Čchang’e 4, ktorej cieľom je odvrátená strana Mesiaca, bola vypustená v piatok z kozmodrómu na juhu Číny.

Na odvrátenej strane Mesiaca doteraz nikto nepristál.

Oficiálne štátne úrady síce štart rakety nevysielali naživo, avšak k dispozícii bol neoficiálny stream z tejto udalosti.

Približne hodinu po štarte o tom informovala aj štátna spravodajská agentúra Xinhua.

Odvrátená strana

Rover má pristáť v 180 kilometrov širokom kráteri Von Kármán. Nachádza sa na odvrátenej strane Mesiaca, ktorú zo Zeme nikdy nevidíme.

Slapové sily medzi Zemou a Mesiacom spôsobili, že Mesiac sa okolo svojej osi otočí za rovnaký čas, za aký obehne Zem. Preto stále vidíme rovnakú stranu Mesiaca.

Kráter sa nachádza vo vnútri impaktnej panvy Aitken so šírkou 2500 kilometrov, ktorá zaberá veľkú časť južnej pologule Mesiaca okolo južného pólu. Kráter vznikol pred viac ako 4 miliardami rokov a náraz rozorval kôru aj plášť Mesiaca tak, že na povrch vyvrhol horniny, ktoré sa inde na povrchu nenachádzajú. Aj preto je to zaujímavý cieľ pre sondu Čchang’e 4. 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prvé pristátie na Mesiaci

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie