Denník N

Fico žiada od médií odpovede pre politikov, sám novinárom roky neodpovedá

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Nápad novelizovať tlačový zákon predsedovi Smeru nemusí vyjsť. Nie je jasné, ako by chcel regulovať internetové diskusie. Šéfredaktori mu odkazujú, nech radšej odpovedá na otázky.

Pre Roberta Fica je to dôležitá téma, v posledných štyroch dňoch o tom hovoril štyrikrát. Predseda Smeru žiada obnoviť právo politikov na uverejnenie odpovede v médiách. Ide o možnosť pre politikov reagovať na články o sebe ešte aj po tom, ako sa mohli vyjadriť v samotnom texte.

„Nikdy v histórii Slovenska neboli liberálne médiá také zmilitarizované voči Smeru, ako to vidíme v poslednom polroku,“ vravel na víkendovom sneme strany. „To je normálny teror, mediálny lynč,“ sťažoval sa. Médiám a opozícii sa venoval dokonca dlhšie ako predstavovaniu sociálnych opatrení strany.

Smer k odpovediam neodpovedal, Fico neodpovedá roky

Fico, ktorý žiada, aby politikom zákon umožnil reagovať na články, pritom sám médiám na otázky často neodpovedá. Robil to za svojej prvej, druhej i tretej vlády. Za jeho druhej vlády na jeho popud novinárom neodpovedali ani ministerstvá, ktorým zákon prikazuje dávať médiám odpovede.

V tejto praxi pokračuje aj teraz, keď už nie je premiérom. Na tlačových konferenciách síce Fico momentálne odpovedá, no na novinárov je podráždený a Smer pred pár dňami dokonca poslal redakciám vyhlásenie, že predsedu nemajú naháňať po chodbách parlamentu. Iní poslanci pritom bežne na chodbách novinárom odpovedajú.

Fico neodpovedá na viaceré citlivé otázky.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie