Denník N

Čo hovorí Lajčákova demisia o našej svetovej úrovni?

Miroslav Lajčák v novej role špeciálneho predstaviteľa EÚ pre Balkán. Foto N - Tomáš Benedikovič
Miroslav Lajčák v novej role špeciálneho predstaviteľa EÚ pre Balkán. Foto N – Tomáš Benedikovič

Raz som povedal, že keby všetky ministerstvá na Slovensku fungovali ako ministerstvo zahraničia, patrili by sme medzi popredné krajiny na svete. Dám si na istý čas pauzu.

Autor je bývalý minister zahraničia

Najvyšší ústavný činiteľ prečítal, že Lajčák je diplomat svetovej úrovne a mal by zostať ministrom zahraničných vecí. Pri všetkej úcte k analytickým schopnostiam menovaného v oblasti zahraničnej politiky si neodpustím malú poznámku. Svetová diplomacia sa odohráva na poschodí, na ktoré zo Slovenska výťah jednoducho nepremáva.

Jeden z našich lepších kariérnych diplomatov napísal, ako je dobre, keď ministrom zahraničných vecí je kariérny diplomat. Nuž, minister je predovšetkým politická figúra! Kariérny diplomat má niekedy problém. V tejto funkcii býva niekedy viac kariérny ako diplomatický. Predstavte si, že by bol minister obrany kariérny vojak. Napríklad, generál. Jedného kariérneho už máme a je to hotová katastrofa.

Zahraničnú politiku nerobí iba minister a rozhodne nie iba smerom von. Bolo by správne, aby minister zahraničných vecí jednoznačným spôsobom korigoval vysokých ústavných funkcionárov, ktorí nerešpektujú koncepciu zahraničnej politiky štátu. Mal by to robiť bez ohľadu na to, či ide o kryptokomunistu, tupáčika alebo cudzieho agenta medzi poslancami. Nemal by vynechať ani bývalých vysokých funkcionárov, ktorí si neprípustným zasahovaním do zahraničnej politiky liečia neurózu zo zlyhania. Aj Kalimu mal vysvetliť, že motocykel za

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie