Denník N

Keď sa na ministerstve SNS hrdosť zrazí s odbornosťou

Potenciálne zisky z účasti na obchodoch ministerstva obrany sú obrovské. Príliš veľa záujemcov stojí v rade, aby si z nich časť odrezali.

Autor je riaditeľom programu Bezpečnosť a obrana
Slovenského inštitútu pre bezpečnostnú politiku

Novodobá modernizácia našich ozbrojených síl nominantmi SNS vo vedení ministerstva obrany sa začala v Bruseli už pred rokmi. Súvisí to s NATO, ale nie s rozhodnutím zvyšovať výdavky na obranu na dve percentá HDP.

Počas pôsobenia vo funkcii vojenského predstaviteľa pri NATO generál Gajdoš prejavil iniciatívu a rozhodol sa ušetriť ministerstvu obrany peniaze a nakúpiť pre jeho potreby u nás doma v rámci diplomatického predaja v Belgicku služobné vozidlá aj s patričnými diplomatickými zľavami a bez DPH. Zdalo sa mu ako skvelý nápad nakúpiť nové služobné vozidlá pre ministerstvo obrany v Bratislave takýmto spôsobom a ukázať, ako vie umne hospodáriť.

Malo to jeden problém. Niečo také nefunguje nikde na svete a ani belgická legislatíva to neumožňuje. To však slovenského generála neodradilo a rozhodol sa vyvinúť iniciatívu na zmenu belgickej legislatívy. Ešteže na takéto výzvy Belgičania nereagovali a ušetrili tak aj reputáciu Slovenska.

Od nástupu nominantov SNS do vedenia ministerstva obrany ubehli už skoro tri roky a napriek odporu verejnosti, opozície, ako aj koaličných strán sa snažia pretlačiť svoje modernizačné kšefty. No skôr ako sa rozbehli všetky tieto „úžasné“ projekty, bolo treba prejsť prípravnou fázou a stotožniť sa s novou pozíciou preukázaním kompetentnosti, ktorá sa tak skvelo prejavuje aj pri prebiehajúcich modernizačných projektoch.

Keď generálminister Gajdoš nastúpil do svojej funkcie, zvyknutý na dovolenky a ako vojak aj na rehabilitačné pobyty, tak ako prvé sa niekoľko dní riešila otázka, či má minister právo na dovolenku, alebo nie. Sám generálminister bol rozhodnutý ísť na vládu a požiadať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie