Denník N

Na bývanie v mestskom byte sa čaká asi sedem rokov, Nota Bene chce pomôcť rýchlejšie

Marián v mestskom byte. Foto - Nota Bene/Gabriel Kuchta
Marián v mestskom byte. Foto – Nota Bene/Gabriel Kuchta

V Bratislave čaká na bývanie v sociálnom byte asi 1200 ľudí. Združenie Proti prúdu, ktoré vydáva časopis Nota Bene, prišlo s nápadom, ako nájsť niektorým ľuďom bez domova bývanie skôr.

Marián mal šťastie. Po pätnástich rokoch, počas ktorých na ulici predával Nota Bene a býval v petržalskej ubytovni, si môže povedať, že našiel domov.

Pred šiestimi rokmi požiadal o pridelenie mestského bytu a pred pár mesiacmi ho konečne získal.

Pred ružinovskou nemocnicou nám ukazuje fotky v mobile. Pekný jednoizbový byt s moderným bielym nábytkom.

Marián býva neďaleko ružinovskej nemocnice, preto ho ako predavača Nota Bene môžete stretnúť práve pred touto nemocnicou. Spoznáte ho podľa hustých fúzov, baretky a invalidného vozíka. Ešte pred piatimi rokmi sa pokúšal chodiť s paličkou, dnes už je v dôsledku sklerózy multiplex na vozíku.

Päťdesiatnik Marián poberá invalidný dôchodok, no bez predaja Nota Bene by nedokázal vyžiť. Každý mesiac totiž musí splácať aj exekúciu.

Teší sa preto, že sa mu podarilo získať byt. Zmluvu má na dva roky, každý mesiac zaň platí 150 eur.

Nie každý má však také šťastie ako on. Za posledných osemnásť rokov je len druhým predajcom Nota Bene, ktorému sa podarilo získať mestský byt.

Dlhé čakanie na mestské byty

Len v Bratislave čaká na sociálny byt asi 1200 ľudí a ich počet sa vôbec neznižuje. Tých, ktorí sa ocitnú bez domova, mesto nedokáže zachrániť. Hovorkyňa hlavného mesta Zuzana Onufer priznáva, že na nájomný mestský byt sa čaká zhruba sedem rokov.

V Bratislave žijú na ulici asi štyri tisícky ľudí. A tí potrebujú pomoc čo najskôr.

Po dvoch rokoch na ulici

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie