Denník N

Tieto tri ženy by ste mali poznať, bojujú proti rasizmu v školách, politike aj v dejepise

Klára Orgovánová, Ingrid Kosová a Zuzana Kumanová. Foto – TASR
Klára Orgovánová, Ingrid Kosová a Zuzana Kumanová. Foto – TASR

Nové ocenenie Lúč z tmy rúca predsudky hneď dvojnásobne, ocenili tri ženy – Rómky.

Ma bisteren! Zuzana Kumanová šíri heslo Nezabudnite! Pátra po obetiach rómskeho holokaustu a rozpráva roky zabudnuté príbehy. Mená obetí pomohla vypátrať po desaťročiach, dovtedy boli anonymné. Zabití vo vojne nemali meno, dostali guľku do hlavy alebo ich umučili a nik na to nemohol ani spomínať.

Etnografka a historička Zuzana Kumanová, ktorá sa venuje rómskemu holokaustu, patrí medzi tri osobnosti, ktoré vybrali v prvom ročníku ocenenia Lúč z tmy. Aj ďalšie dve ocenené sú ženy a Rómky – Ingrid Kosová, ktorá bojuje proti fašizmu a prináša inovácie do školstva, a bývalá vládna splnomocnenkyňa Klára Orgovánová.

Toto sú ich krátke príbehy a dôvody, prečo ich treba poznať.

Obete nacistov aj obete chudoby

V zime na prelome rokov 1944 a 1945 vypukla v zaisťovacom tábore pre Rómov v Dubnici nad Váhom epidémia škvrnitého týfusu. To miesto označujú aj ako slovenský koncentračný tábor.

Už predtým počas tej zimy tam zomierali deti na chlad a rôzne choroby. Keď prišiel týfus, tábor dali do karantény a kontrolu nad ním prevzali Nemci. Potom, 23. februára 1945 naložili chorých do nákladiaka a povedali im, že ich vezú do nemocnice. Previezli ich do miestnej zbrojovky, zavraždili tam 26 chorých mužov, žien a detí.

Len nedávno pomohli Zuzana Kumanová a združenie In minorita vystopovať dve ďalšie obete rómskeho holokaustu a vyryli ich mená do pamätníka rómskeho holokaustu vo Zvolene. Prezident Andrej Kiska pri ňom tento týždeň hovoril, aby sme si pamätali, že aj rómsky holokaust je súčasťou našej histórie, obzvlášť dnes, keď sú iná farba pleti či aj iné názory dôvodom na nenávisť.

Kumanová však otvorene rozpráva aj o súčasnosti. Len pred pár dňami o zimných požiaroch v osadách, ako bol ten v Richnave spred vyše týždňa, pri ktorom zahynuli štyri deti a ich 28-ročná matka.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie