Denník N

Pred SND vyrástla čierna stavba

Stavba múru pred SND vzbudila otázniky, divadlo jeho skutočný zámer prezradilo až teraz. FOTO N - TOMÁŠ BENEDIKOVIČ
Stavba múru pred SND vzbudila otázniky, divadlo jeho skutočný zámer prezradilo až teraz. FOTO N – TOMÁŠ BENEDIKOVIČ

Medzi Slovenským národným divadlom a nákupným centrom postavili múr.

Prvé, čo vás napadne, keď idete okolo je, že divadlo sa snaží oddeliť svoju vstupnú bránu od susedného nákupného centra. Ale nejde o žiadne ďalšie vymedzovanie sa umenia voči komercii. Počas uplynulých dní pred SND vyrástol múr a hoci je natretý na čierno, ale nie je čiernou stavbou v klasickom slova zmysle. Je to múr so špeciálnou funkciou.

„Stavba výšky berlínskeho múru 3,6 metra a šírky 20 metrov bude žiť až do júnového divadelného festivalu Eurokontext.sk, zverejňovanie informácií k jednotlivým hosťujúcim divadlám na nej je rozfázované,“ vysvetľuje šéf marketingu SND Daniel Rabina. „Tesne pred festivalom sa pred múrom bude konať tlačová konferencia k programu festivalu a stavba bude počas jeho diania slúžiť ako ’message board’, tak ako to v prípade správneho múru má byť, a členovia hosťujúcich divadiel naň budú písať svoje myšlienky.“

Nie je náhoda, že objekt, ktorý na zakázku divadla vytvoril dizajnér Marcel Benčík, slúži ako upútavka na tento festival. Práve múr je totiž hlavnou témou tohto ročníka: „Symbolizuje to všetky múry, ktoré rozdeľujú spoločnosť, vytvárajú nedorozumenia, mnohokrát i agresivitu a krutosť. Hoci Berlínsky múr už nestojí, múry nepochopenia staviame ďalej. U nás na Slovensku, ale aj v celej Európe,” povedal riaditeľ činohry SND Roman Polák.

Samozrejme, núka sa otázka, kto zaplatí takýto typ outdoorovej kampane. „Malým zázrakom sa nám podarilo dať dokopy prostriedky od nášho nového partnera, takže daňových poplatníkov toto netradičné médium nebude stáť ani cent,“ dodáva Daniel Rabina.

Festival Eurokontext.sk sa bude konať v dňoch 12. až 19. júna sa v rámci festivalu. V priestoroch SND sa predstavia vystriedajú divadelné súbory z Belgicka, Česka, Gruzínska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Rakúska, Ukrajiny a zo Slovenska a diváci budú mať možnosť vidieť 13 predstavení. Viac informácií o programe nájdete tu.

 

 

 

 

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie