Denník N

SNS chce ministerstvo športu a cestovného ruchu, presadila štátneho tajomníka Gönciho

Jozef Gönci v roku 2016. Foto - archív TASR
Jozef Gönci v roku 2016. Foto – archív TASR

Jozef Gönci sa v januári stane tretím tajomníkom na ministerstve školstva, vedy, výskumu a športu. Rezort riadi nominantka SNS Martina Lubyová, doteraz mala dvoch štátnych tajomníkov: za Most-Híd Petra Krajňáka, za Smer Oľgu Nachtmannovú.

„SNS za štátneho tajomníka nominuje športového strelca Jozefa Gönciho, ktorý má na konte nespočetné množstvo víťazstiev,“ napísala v utorok SNS v tlačovej správe.

Gönci má 44 rokov, je bronzový olympijský medailista z Atlanty 1996 a Atén 2004 v streľbe, zároveň je to prvý Slovák s olympijskou medailou v ére samostatnosti. Momentálne je aj viceprezidentom Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV). Do novej funkcie nastúpi 7. januára.

Prezidentom SOŠV je Anton Siekel, ktorého meno je spájané so SNS, čo však on odmieta.

Siekel na minulotýždňovom valnom zhromaždení SOŠV hovoril, že Gönciho bude do novej funkcie presadzovať.

SNS má pod kontrolou aj najsilnejšie rezortné športové stredisko Dukla Banská Bystrica, ktoré patrí pod ministerstvo obrany. Členmi Dukly sú napríklad Anastasia Kuzminová, Paulína Fialková, Matej Tóth či Petra Vlhová. Duklu riadi Roman Benčík, ktorý spojitosť so SNS odmietol.

Predseda SNS Andrej Danko sa v roku 2017 verejne zastal Veroniky Velez-Zuzulovej v spore so Slovenskou lyžiarskou asociáciou. Asociácia sa vyhrážala, že Velez-Zuzulovú, Vlhovú a Žampovcov nemusí prihlásiť na preteky Svetového pohára. Napokon k naplneniu vyhrážok neprišlo.

V parlamente vtedy prijal aj jej otca Timoteja a Igora Vlhu, otca Petry Vlhovej. Velez-Zuzulová bola členkou Dukly. Medzičasom ukončila kariéru a porodila syna Jula.

„Rezort je obrovský. Sú tam tri veľmi rôzne agendy a ten štátny tajomník nás posilní v tom, aby sme sa mohli ešte viac venovať športu,“ povedala Lubyová v októbri.

SNS dodáva, že štátny tajomník pre šport je prvým krokom k tomu, aby „raz na Slovensku bolo zriadené ministerstvo pre šport a cestovný ruch“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko, Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie