Denník N

Jordan B. Peterson: Konzervatívny mesiáš prezlečený za motivátora

Foto - Gage Skidmore
Foto – Gage Skidmore

Bestseller 12 pravidiel pre život – Liek na chaos sa tvári ako self-help literatúra. Skutočný cieľ je ultrakonzervatívny spoločenský poriadok.

Traja muži v živom prenose na YouTube debatujú o tom, prečo ich internet tak nenávidí. Sleduje ich pri tom takmer milión ľudí. Jeden z diskutérov je Jordan B. Peterson. Kanadský profesor psychológie a praktizujúci psychológ, ktorého prednedávnom ešte takmer nikto nepoznal. Podobne ako jeho spolubesedníci Dave Rubin a Ben Shapiro je dnes Peterson považovaný za vedúci hlas neokonzervatívneho ideového prúdu. Alebo rovno za ideológa hnutia „alt-right“. On tvrdí, že nerobí politiku, ale len skúma ľudskú psychiku.

Petersonova cesta k popularite sa začala na YouTube, kde za veľkého záujmu zverejňoval svoje prednášky. Dnes stačí, aby sa objavilo jeho meno, a video z rozhovoru, prejavu či diskusie má státisíce, ak nie milióny zobrazení. Takmer nepretržite je na prednáškovom turné, nedávno brázdil Európu a rečnil pred preplnenými sálami. Často rozpráva o tom, ako ho na ulici zastavujú ľudia a ďakujú mu za to, že im zmenil život.

Z jeho knihy 12 Rules for Life – An Antidote to Chaos (12 pravidiel pre život – Liek na chaos, Tatran, 2018) sa predali vyše dva milióny kusov a preložená je do vyše štyridsiatich jazykov. Slovenská verzia knihy vyšla prednedávnom. Je tu teda príležitosť pustiť si Petersona viac k sebe. A zistiť, odkiaľ sa berie ten mix zbožňovania a nenávisti, ktorý vyvoláva.

Neškodné prikázania?

Takže „pravidlá pre život“. V kníhkupectvách môžete brožúry o tom, ako žiť lepšie, prehadzovať lopatou. Či už ide o toltécke „dohody“, alebo rozumy behaviorálnych ekonómov – stoly sa prehýbajú pod ťarchou self-help literatúry. Ak v tejto nadprodukcii prerazí takmer štyristostranový titul, môže to byť z dvoch dôvodov. Buď je za tým silný marketing, čo pri Petersonovom úspechu na YouTube isto nie je zanedbateľný faktor. Alebo publikácia obsahuje niečo, čo v iných chýba.

Keby sme sa orientovali len podľa názvov kapitol a nosných odporúčaní, tak Petersonov návod na lepší život vyzerá takto: Nekrčte sa, vystrite chrbát a vystupujte sebavedomo. Hovorte pravdu, lebo sa to oplatí. Vyjadrujte sa presne. Predpokladajte, že osoba, ktorú počúvate, vie niečo, čo vy nie. Porovnávajte sa so svojím včerajším ja, nie s dnešným ja niekoho iného. Skôr než začnete kritizovať druhých, upracte si vo vlastnom dome. Nedovoľte deťom všetko, držte ich na uzde. Ale aj: Nechajte deti na pokoji, keď jazdia na skejtborde.

Znie to ako-tak zmysluplne a možno sa po prečítaní knihy aj prichytíte, že pri stretnutí šéfa kráčate akosi vzpriamenejšie a pri hádke v domácnosti si dávate pozor, aby ste boli diplomatickejší než včera. Zároveň rýchlo nadobudnete pocit, že kniha vlastne vymenúva známe veci, o ktorých ste už v iných súvislostiach počuli a čítali.

Peterson pri každom „pravidle“ uvádza príklady zo života, píše pútavo až sugestívne. Sú preto predstaviteľní čitatelia, ktorých jeho výpočet osobných cností a nástrojov sebazdokonalenia môže osloviť. Zrejme by to však nestačilo na enormný výtlak, ktorým kniha valcuje rebríčky. Zoznam životných múdrostí navyše vôbec nepôsobí tak, že by mal niekomu zdvíhať žlč. V knihe teda musí byť ešte čosi iné.

Hľadanie zmyslu

Keď chcete, aby ľudia mali pocit, že potrebujú pomoc, ukážte im, že je na to dôvod. Presne toto Peterson vo svojej knihe robí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kultúra

Teraz najčítanejšie