Denník N

Slovenskí vedci pracujú na vylepšeniach, ako predpovedať blesky v búrkových mrakoch

Foto – Fotolia
Foto – Fotolia

Blesk udrie do veľkého dopravného lietadla raz za 3- až 10-tisíc leteckých hodín. Dopravné lietadlo nalieta ročne okolo 3500 hodín, čo znamená, že blesk ho zasiahne v priemere raz za rok až tri roky.

Tento rok udelili slovenským vedcom slovenský aj európsky patent na riešenie, ktoré sa týka vylepšení, ako predpovedať blesky v búrkových mrakoch.

Blesky sú elektrické výboje, ktoré vznikajú počas búrky. Sprevádza ich emisia svetla a typický zvuk hromu.

V súčasnosti existuje niekoľko spôsobov, ako predpovedať výskyt bleskov.

Nedokonalá súčasná technika

Napríklad technika založená na vyhodnocovaní radarových údajov sleduje tvar kvapiek a z neho určuje množstvo elektrického náboja.

Nevýhodou takejto a podobnej techniky je, že pri predpovedaní bleskov vychádza z tvaru kvapiek, ktorý sa však s meteorologickými podmienkami môže meniť.

Miroslav Kocifaj z Ústavu stavebníctva a architektúry SAV, ktorý na projekte pracuje, k tomu pre Denník N povedal: „Nedostatky doteraz známych riešení spočívajú v tom, že sú do značnej miery závislé od externých faktorov, ako je napríklad strih vetra (náhla zmena v rýchlosti a smere vetra – pozn. red.), ktoré majú vplyv na morfológiu častíc. To môže ovplyvniť interpretáciu meraných dát.“

V takom prípade hrozí falošná indikácia potenciálneho nebezpečenstva blesku, dodal Kocifaj z SAV.

Patentovali nové riešenie

Navrhované riešenie, na ktorom sa podieľajú aj vedci z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave, uvedený problém obchádza.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Technológie

Veda

Teraz najčítanejšie