Denník N

Medzi najznámejšími novinármi sú Kuciak a Krajcer. Novinárov si najmenej vážia voliči Kotlebu a SNS (prieskum)

Foto: Denník N
Foto: Denník N

Najznámejším slovenským novinárom je zavraždený Ján Kuciak. Nasledujú Marián Leško, Štefan Hríb a Zlatica Švajdová Puškárová. Na piatom mieste skončil Daniel Krajcer, hoci ten je už od roku 2010 politikom.

Obyvatelia Slovenska hovoria, že najviac veria médiám, ktoré vlastnia Slováci alebo Česi, majiteľom z iných krajín už veľmi nedôverujú. Informácie získavajú najmä z televízie. Voliči ĽSNS sa v najväčšej miere spoliehajú na informácie na sociálnych sieťach.

Vyplýva to z výsledkov prieskumu, ktorý si objednalo Centrum pre nezávislú a objektívnu žurnalistiku. Centrum vzniklo tento rok a chce sa venovať vzdelávacím aktivitám pre novinárov. Prieskum robila začiatkom novembra agentúra Focus na reprezentatívnej vzorke 1012 respondentov formou osobných rozhovorov.

Ide o najväčší prieskum na tieto témy, ktoré v poslednom čase na Slovensku vyšiel. Vyberáme najzaujímavejšie zistenia.

Prácu novinárov si váži 58 percent ľudí

Miera prestíže vybraných povolaní. Zdroj: Focus / CenPress

Novinárske povolanie sa v rebríčku rôznych povolaní umiestnilo v strede. Najvyššiu mieru prestíže majú lekári (87 percent), hasiči (84) a vedci (80). Novinárov si váži 58 percent respondentov, často najmä ľudia s vyšším vzdelaním.

 

Novinárov si najmenej vážia voliči ĽSNS a SNS

Miera prestíže novinárov podľa volebných preferencií. Zdroj: Focus / CenPress

Až 29 percent voličov ĽSNS si neváži prácu novinárov. Veľmi podobne sa vyjadrujú aj priaznivci SNS, z ktorých až štvrtina má negatívny vzťah k novinárom. Naopak, pozitívne sa k médiám stavajú voliči KDH, Mosta-Híd, Progresívneho Slovenska, Spolu a aj SaS.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Médiá

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie