Denník N

Americký generál Allen: Čína a USA sa za každú cenu musia vyhnúť konfliktu

John Allen na Globsecu. Foto - TASR
John Allen na Globsecu. Foto – TASR

Mysleli sme si, že demokracia je neodvratná; žiaľ, zistili sme, že to tak nie je, vraví jeden z najvplyvnejších amerických generálov.

Obchod so zbraňami je v prípade vraždy Džamála Chášukdžího irelevantný, hovorí John Allen, ktorý velil vojskám NATO v Afganistane a bojoval aj v Iraku. Vraždu považuje za ohavný čin a je presvedčený, že Spojené štáty neodvrátia zrak.

Boli ste vo vedení medzinárodnej koalície pre boj s Islamským štátom. Minulý rok prišiel o svoje bašty aj o väčšinu teritórií, iracká armáda ohlásila, že ho vyhnala zo svojho územia. Je Islamský štát porazený?

Porážka sa dá definovať rôzne, ale v tradičnom zmysle slova nie je porazený. Ostáva ešte veľa práce. V minulosti sme zistili, že na to, aby sa stalo niečo hrozné, stačí zopár členov al-Káidy. S Islamským štátom to bude rovnaké. Keď sa Islamský štát v roku 2014 plnohodnotne objavil na scéne, bol najmä fyzickou entitou a ozbrojenou skupinou, ktorá pôsobila hlavne v severovýchodnej Sýrii a západnom Iraku. Vedenie organizácie však bolo veľmi inteligentné a za krátky čas sa začali prezentovať ako kalifát. Využili náboženstvo, aby prilákali zahraničných bojovníkov a aby získali globálny dosah.

Darilo sa mu vďaka dobre premyslenej a prezentovanej ideológii.

K Islamskému štátu sa začali pridávať zahraniční bojovníci v takých počtoch, aké sme predtým nevideli. Bojoval som v Iraku aj v Afganistane a oba konflikty trvali dlhšie ako boj proti Islamskému štátu, no počet bojovníkov zo zahraničia, ktorí sa prišli obetovať za kalifa, bol neporovnateľne väčší. Zmeniť sa z ťažko ozbrojenej zločineckej siete na náboženské hnutie bolo múdre.

My sme sa v boji proti Islamskému štátu zameriavali hlavne na zničenie fyzického rozmeru organizácie v Iraku a Sýrii. Čoskoro sa však ukázalo, že ide o niečo väčšie, a Islamský štát sa rozšíril. Podobné skupiny po celom svete sa k nemu prihlásili a začali sa tvoriť akési provincie Islamského štátu – napríklad v Líbyi, západnej Afrike, na Sinajskom polostrove a aj na Filipínach. S nimi sa teraz musíme takisto vyrovnať.

Ďalším rozmerom Islamského štátu je jeho prítomnosť v kybernetickom priestore. Islamský štát je online, je rozšírený na internete a to je jedna z najväčších hrozieb. Na internete môžu robiť nábor, môžu školiť nových ľudí a nikto o nich nemusí vedieť, že sú spojení s Islamským štátom, až kým nepôjdu do obchodného centra a neodpália sa.

Bude to mať negatívne dôsledky na bezpečnosť v Európe?

Mohlo by. Osobne som

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Rozhovory

Svet

Teraz najčítanejšie