Denník N

Po rozvode sa na súde roky hádali pre dom. Často ide viac o emócie ako o majetok, hovorí právnička

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Jozef začal stavať dom pred svadbou, Miriam súdu ukázala faktúru, že strechu postavili spoločne už ako manželia. Najvyššiemu súdu to v inom prípade stačilo, aby dom považoval za majetok oboch manželov. Unavená z ťahaníc sa nakoniec rozhodla pristúpiť na exmanželovu ponuku.

Rozvod Miriam a Jozefa spočiatku vyzeral bezproblémovo. On ostal bývať v dome v malej dedine, kde aj plánoval zostarnúť, ona sa odsťahovala do iného mesta, kde začala žiť nový život. Spotrebné úvery splatili, o majetok sa nehádali, každý mal vlastný účet s vlastnými úsporami. Deti nemali.

Miriam žiadala jediné – aby jej Jozef vyplatil časť domu, ktorý spolu postavili a do ktorého obaja investovali. Stali sa z toho niekoľkoročné a emocionálne vyčerpávajúce ťahanice na súde. Miriam si na súde vypočula také veci, že bolo pre ňu jednoduchšie celý prípad uzavrieť a uspokojiť sa s neférovou ponukou exmanžela.

Verila, že sú v ňom zvyšky lásky

Miriam a Jozef začali stavať dom tesne pred svadbou, ale dôležitým údajom sú mená obidvoch na liste vlastníctva. To znamená, že dom za bežných okolností patrí do bezpodielového spoluvlastníctva manželov. Dohodli sa, že po rozvode ostane v dome bývať Jozef, a Miriam žiadala peniaze zo svojho podielu.

Tri roky sa dohadovali mimosúdne. Keďže Miriam mala v dome svoje veci, postupne si ich sťahovala preč, a tak sa s Jozefom stretávala pomerne často. To, že sa ich vzťah skončil, ju ešte stále trápilo. Verila, že rovnako to cíti aj Jozef, a preto bude len otázkou času, kedy sa pokojne dohodnú.

„Jozef bol úplne iný v súkromí ako na súde. Mali sme za sebou desiatky rozhovorov a zdalo sa mi, že v ňom ešte sú zvyšky lásky a porozumenia. Niekoľkokrát mi osobne povedal, že nepochybuje o tom, že si ten dom zaslúžim, že sme ho stavali pre nás, že je z toho smutný a peniaze by mi dal, keby ich mal. Dokonca hovoril, že mi dá doživotné právo kedykoľvek tam prísť,“ spomína Miriam.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie