Denník N

Bratislavská tržnica sa premení na pevnosť Bojárt

Príďte súťažiť do tržnice na bratislavskom Trnavskom mýte. Organizátorom projektu je tranzit.sk, nezisková iniciatíva zaoberajúca sa súčasným umením. Foto N Vladimír Šimíček.
Príďte súťažiť do tržnice na bratislavskom Trnavskom mýte. Organizátorom projektu je tranzit.sk, nezisková iniciatíva zaoberajúca sa súčasným umením. Foto N Vladimír Šimíček.

O týždeň si v tržnici na Trnavskom mýte môžete zahrať obdobu populárnej televíznej hry. A nebude to len zábava, ale dokonca aj umenie.

„Tak konečne. Po mnohých peripetiách po prvý raz sme dnes vkročili cez presklené suterénne priestory rovno k ponukovým pultom ovocno-zeleninovej všehochuti,“ písal s nadšením Bratislavský večerník koncom októbra 1983.

Keď dnes vojdete do Tržnice na Trnavskom mýte, v rovnako neprehliadnuteľnej presklenej postmodernej stavbe Ivana Matušíka, „tak konečne!“ nie je zrovna ten pravý výraz, akým opísať pocit z jej atmosféry.

Ale možno to bude len uhol pohľadu. Keď sa totiž k trojici starších pánov s dvojkami červeného na stole ráno o deviatej pomalým krokom blíži štvrtý, má to predsa len bližšie k nadšeniu ako ku skepse, s akou sa dá dívať na tú zvláštnu ošumelú budovu.

trznica3
Tržnica. Foto – Braňo Bibel/BA Nové Mesto

Keď sedíte vnútri, vidno von, ale opačne to nefunguje. Dobové fotografie z čias jej otvorenia ukazujú impozantnú stavbu, dnes je obkolesená množstvom škaredých bilbordov a tabúľ. Včera ráno na jej schodoch skupina mladých ľudí rozdávala letáky. Žiadna akcia na uhorky však na nich nebola. Bola to pozvánka. Presne o týždeň totiž v Tržnici vypukne súťaž Tržnica Bojárt. Áno – pôjde o čas, napätie a zbieranie kľúčov za úspešne vyriešené úlohy. Na konci čaká na víťazov finančná odmena a možno príde aj otec Furas. Teda, pardon, pán architekt Matušík.

Budú to otázky na telo

Pravidlá sú jednoduché – vo štvrtok ráno o ôsmej stačí prísť a zaregistrovať sa. Každý súťažiaci dostane brožúru so súťažnými úlohami. Spolu je ich tam takmer dvesto, za každú úspešne vyriešenú získa pečiatku kľúča. Kto ich dostane najviac, postupuje do finále.

Súťažiť sa bude dva dni – vo štvrtok aj v piatok. V sobotu o deviatej vyhlásia finalistov a pred obedom víťazov. Traja prví získajú finančnú odmenu spolu vo výške 1300 eur.

Získať ju nebude jednoduché, ba možno rovnako ťažké, ako ju minúť. Výhru si totiž môžete uplatniť iba v prevádzkach Tržnice. Keď sa vám však podarí zvíťaziť, bude viac než pravdepodobné, že už budete presne vedieť, kde a na čo. Súťažné úlohy vás totiž prevedú budovou a jej jednotlivými obchodmi, keď budete musieť identifikovať nejaký špecifický predmet z ich interiéru. Pri snahe vyhrať sa nezaobídete ani bez konverzácií s ich zamestnancami, ktoré môžu dosiahnuť priam intímny rozmer. Lebo zistiť, aké tetovanie má na hrudi obsluha z vinárne, sa nedá len tak na prvý pohľad, ak si náhodou v ten deň oblečie rolák.

Všetko je premyslené a každá z úloh má svoj zmysel. Okrem toho, že ide skutočne o súťaž, ktorá môže do Tržnice pritiahnuť nových ľudí, zoznámiť ich s predajcami a narušiť stereotyp štamgastov, je to aj umenie. Veľmi špecifické umenie Kateřiny Šedej.

Je ako pevnosť

„Do Tržnice som chodila ako dieťa so svojou babičkou, potom som tu dlho nebola, ale dnes sem už opäť pravidelne chodím, keď mi dôjdu jablká alebo med,“ hovorí kurátorka Lýdia Pribišová.

Budova Tržnice ju vždy fascinovala a dlho rozmýšľala, ako by sa jej dalo pomôcť chytiť druhý dych. Napadla jej práve Kateřina Šedá – česká umelkyňa, známa projektmi, ktorých súčasťou je množstvo ľudí a výsledkom nejaká sociálna zmena.

Šedá už budovu Tržnice poznala a zapáčila sa jej. „Mala som pocit, že mi čosi pripomína, ale dlho som si nevedela spomenúť čo. Až potom mi došlo, že je ako pevnosť Boyard. Pôsobí nedobytne ako uzatvorený priestor, ktorý je síce súčasťou centra, ale má nejaký problém. Využíva ho len veľmi malá skupina ľudí a nikto vlastne nevie, ako ju otvoriť a ako jej pomôcť,“ hovorí Šedá.

Počas niekoľkých mesiacov sa rozprávali s predávajúcimi vo všetkých prevádzkach a snažili sa ich získať pre projekt. So súčasným umením nemali dobré skúsenosti. Vlani tu bol festival súčasného umenia Tutti Frutti a ten sa im veľmi nepozdával. „Bolo to pre nich zrejme príliš invazívne, nikto sa s nimi o tom príliš nerozprával a oni nemali pocit, že by boli jeho súčasťou. A nám išlo presne o to – aby sme ich všetkých zapojili, aby zavolali svojich zákazníkov a priateľov, nech prídu súťažiť,“ hovorí Šedá.

Kurátorka projektu Lýdia Pribišová verí, že podobné akcie môžu ukázať, čo je na Tržnici stále príťažlivé – osobné kontakty s predávajúcimi, domáce produkty aj špecifická atmosféra. „Pre mnohých ľudí je to jediné miesto, kde sa dlhé roky stretávajú s kamarátmi, navyše, je to dôležitá architektúra mesta, hoci zvonka už pôsobí ošarpane. Náš projekt nie je osamotený, Tržnica už má svoju stránku a viacero iniciatív sa jej snaží pomôcť v konkurencii s nákupnými centrami a aj vďaka jej riaditeľke Nikolete Strižovej sa jej to možno napokon podarí,“ hovorí Pribišová.

Na stránke súťaže Tržnica Bojárt sa dozviete viac o pravidlách a podmienkach súťaže, ale aj o jej histórii. Ak chcete vedieť viac o súčasnom živote Tržnice, kliknite si na jej stránku – tu

trznica1
Tržnica. Foto – Braňo Bibel/BA Nové Mesto

Tržnica. Foto - Braňo Bibel/BA Nové Mesto
Tržnica. Foto – Braňo Bibel/BA Nové Mesto

trznica2
Tržnica. Foto – Braňo Bibel/BA Nové Mesto

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie