Denník N

Mayová prežila, ale všetko ostatné je stále vo hviezdach

Britská premiérka zostáva v úrade, ale ukázalo sa, že jej moc a autorita sú opäť o čosi slabšie.

Piateho decembra 1989 sa časť britských konzervatívcov prvýkrát pokúsila zosadiť svoju predsedníčku. Margaret Thatcherová síce stála v čele vlády už jedenásty rok a v čele strany už od roku 1975, no napriek tomu i napriek spomaľujúcemu ekonomickému rastu, rastúcej inflácii i vnútrostraníckym rozporom vo vzťahu k európskej menovej politike ešte dokázala na svoju stranu získať osem z desiatich konzervatívnych poslancov.

Premiérka jasne vyhrala, ale už to, že k hlasovaniu vôbec došlo, bolo signálom, že koniec je blízko. O necelý rok Thatcherová vyhrala ešte raz, lenže jej náskok sa scvrkol natoľko, že pochopila, že bude lepšie odísť z vlastnej vôle.

Premiérka Theresa Mayová stredajšie hlasovanie taktiež ustála, dôveru jej vyslovili takmer dve tretiny „jej“ poslancov, ale aj tak je dnes v oveľa horšej situácii ako predchodkyňa. Totiž kríza, pre ktorú k hlasovaniu došlo, zostáva stále hlboká, čas na jej vyriešenie je stále kratší a počet oponentov v Mayovej strane, ktorá je o dosť slabšia ako tá Thatcherovej, ukazuje, že ani odloženie hlasovania o brexitovej dohode nemusí viesť k priaznivejšiemu výsledku.

Mayová nemá dôveru viac ako tretiny straníkov, čo sa môže prejaviť pri akomkoľvek hlasovaní v Dolnej snemovni. Zostáva v úrade premiérky, ale autorita a moc, ktoré sa s týmto postom spájajú, sa (tak ako po predčasných voľbách či po neústupnom správaní európskych partnerov) opäť raz zmenšili. Navyše, ešte viac ich oslabuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie