Denník N

Účet za Babiša zaplatia všetci občania Česka. A bude to drahé

Andrej Babiš. Foto N – Tomáš Benedikovič
Andrej Babiš. Foto N – Tomáš Benedikovič

Európsky parlament potvrdil Babišov konflikt záujmov a Únia zastavuje vyplácanie dotácií pre jeho firmu Agrofert. Babiš však napriek tomu o svoje peniaze nepríde.

Je to už viac ako rok, čo je Andrej Babiš predsedom vlády Českej republiky (pri inej príležitosti by sme možno pred jeho meno prilepili „náš krajan“, ale v tomto prípade to fakt neznie hrdo).

Po väčšinu tohto času Babiš väčšinu svojej energie nevenoval riadeniu krajiny, ale riešeniu dvoch svojich spolu úzko súvisiacich osobných problémov: snahe vyhnúť sa väzeniu za dotačný podvod v kauze Čapí hnízdo (ktorá je pritom len vrcholom ľadovca jeho pochybných podnikateľských aktivít) a snahe nájsť koaličného partnera. Pričom problém s hľadaním koaličného partnera mal Babiš tiež hlavne preto, lebo sa demokratickým politikom príliš nechcelo ísť do vlády s niekým, komu vážne a právom hrozí kriminál.

Keby šlo len o to, že Česko v praxi nemá premiéra, ktorý by mal na krajinu čas, bolo by to stále lepšie ako súčasný stav. Babišova stratégia na vyhnutie sa väzeniu však bola od začiatku taká, že svoje problémy prenesie na celý štát.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Komentáre

Teraz najčítanejšie