Denník N

Prípad zbitého svedka zo Senca sa zasekol. Expolicajt sa postaví pred súd

Blažej Svoboda. Foto N - Vladimír Šimíček
Blažej Svoboda. Foto N – Vladimír Šimíček

Okresný súd Bratislava III v októbri odmietol obžalobu na expolicajta, ktorý mal pri výsluchu zbiť svedka. Krajský súd mu však tento týždeň povedal, že konať musí. Medzičasom Reportéri RTVS odvysielali reportáž, v ktorej spochybňujú celý prípad a hovoria, že napokon môže skončiť úplne inak.

Expolicajt zo Senca Tomáš L. už mal stáť pred súdom, no práve tam sa prípad z leta minulého roka na chvíľu zasekol. Okresný súd Bratislava III totiž obžalobu bývalého policajta neprijal. Dôvodom malo byť závažné procesné pochybenie, a to porušenie práva na obhajobu.

Ide o prípad, keď na policajnú stanicu v Senci sám dobrovoľne prišiel k nahlásenému únosu troch detí vypovedať svedok Blažej Svoboda. Je členom cirkevného spoločenstva, do ktorého sa zapojila aj matka detí.

Ich otec únos oznámil na polícii. Podozrivou bola matka, ktorá deti zobrala od ich otca. Bolo po nich vyhlásené aj pátranie, v ktorom sa spomínalo, že sú v ohrození života. Nič také sa nepotvrdilo a z únosu napokon nikto nebol obvinený.

Svoboda síce vedel, že matka s deťmi odišla od ich otca, no presné miesto ich pobytu nepoznal. Tvrdil, že sú určite v poriadku. Policajtovi to však pri výsluchu nestačilo, a preto začal svoje metódy pritvrdzovať.

Svoboda napokon odišiel z policajnej stanice neskoro v noci, po niekoľkých hodinách vypočúvania. Mal modriny na tvári a prederavené ušné bubienky.

Expolicajt Tomáš L. mu mal podľa obžaloby okrem iného dávať ceruzky a perá medzi prsty, ktoré následne stláčal. Prokurátor s vyšetrovateľom v tom videli zločin mučenia a krutého zaobchádzania.

Vyšetrovanie prípadu nabralo od minulého leta

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie