Denník N

7 dobrých správ: Na vysokej škole v Brne skončili s plastom, nebudú používať tégliky ani igelitové tašky

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Švédi sprísnili fajčiarsky zákon, Nóri zakázali používať palmový olej, v Tatrách pomôže strateným turistom aplikácia Záchranka a do Ochtinskej aragonitovej jaskyne opravia cestu. Sedem dobrých správ, ktoré ste si tento týždeň možno nevšimli.

1. Berlínske kluby sa zmenia na útulky pre bezdomovcov

Dva berlínske kluby pomôžu v zime ľuďom bez domova, keď sa ich priestory zmenia na nocľahárne.

Kluby Astra Kulturhaus a Bi Nuu ponúknu nocľah bezdomovcom počas januára a februára. Pôjde o jednu noc v týždni, keď bude klub Bi Nuu slúžiť ako nocľaháreň pre ženy, Astra Kulturhaus ako útulok pre mužov.

„Je skvelé, keď tanečné kluby na seba prevezmú časť spoločenskej zodpovednosti a ľuďom bez domova ponúknu nocľah. Veľmi sa tešíme z každej ponuky, ktorá ľuďom z ulice umožní v chladnom počasí prespať v útulku,“ cituje denník Der Tagesspiegel Saru Lühmannovú z úradu berlínskej mestskej časti Friedrichshain-Kreuzberg.

Podľa odhadov žije v Berlíne od 6-tisíc do 8-tisíc bezdomovcov.

2. Švédsko sprísnilo fajčiarsky zákon

Švédsky parlament schválil prísnejší protifajčiarsky zákon, ktorý bude v praxi znamenať zákaz fajčenia na viacerých verejných miestach vrátane vonkajších reštaurácii, ihrísk alebo nástupíšť na železničných staniciach. Zákon, ktorý podporilo 142 poslancov a 120 bolo proti, začne platiť v polovici budúceho roka.

„Myslím si, že je pochopiteľné, že by sme nemali dýchať tabakový dym na miestach, ako sú nástupišťa. Deväťdesiat percent Švédov nefajčí,“ povedala ešte v januári ministerka zdravotníctva Annika Strandhällová.

Vo Švédsku je od roku 2005 zakázané fajčiť v reštauráciách a pohostinstvách. Zámerom nového zákona je do roku 2025 premeniť Švédsko na krajinu bez tabakového dymu.

Ilustračné foto – TASR

3. Nórsko zakáže palmový olej

Palmový olej je jedným z najpoužívanejších produktov rastlinnej výroby. Nachádza sa v množstve výrobkov vrátane potravín, čistiacich prostriedkov alebo krmiva pre hospodárske zvieratá, a takisto sa využíva na výrobu biopalív. Pestovanie palmy olejnej však súvisí s obrovským odlesňovaním tropických dažďových pralesov, čo vedie k ničeniu životného prostredia a predovšetkým k ohrozeniu orangutanov, ktoré tak prichádzajú o svoj domov. A preto Nórsko ako prvá krajina na svete zakáže palmový olej.

Nórsky parlament totiž prijal zákon, na základe ktorého nebude môcť biopalivový priemysel v Nórsku nakupovať a spracovávať palmový olej. Nariadenie začne platiť v roku 2020.

„Rozhodnutie nórskeho parlamentu je príkladom pre ostatné krajiny a zdôrazňuje, že priemysel s palmovým olejom potrebuje výraznú reformu. Toto je víťazstvo pre dažďové pralesy a klímu,“ uviedol Nils Hermann Ranum z Nórskej nadácie pre dažďové pralesy.

Nórsko chce do roku 2025 docieliť, aby všetky autá na jeho trhu boli elektrické. V roku 2030 plánuje zakázať biopalivá aj Európska únia.

4. Na brnianskej vysokej škole skončili s plastom

Na životom prostredí záleží aj brnianskej vysokej škole. Jedáleň Vysokého učení technického (VUT) prestane používať plastové tégliky, ktorých ročná spotreba sa na škole odhaduje na takmer pol milióna. V novom roku budú v jedálni používať tégliky z biologického a ľahko rozložiteľného materiálu.

„Rokujeme už aj s výrobcami papierových téglikov. Hneď ako vyriešia otázku značkovania miery s Českou obchodnou inšpekciou, radi by sme v budúcnosti prešli na papierové tégliky,“ cituje ČT24 riaditeľku Internátov a jedální VUT Dagmar Vlčkovú.

Okrem toho plánuje brnianska škola nakúpiť aj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

7 dobrých správ

Slovensko, Svet

Teraz najčítanejšie