Denník N

V blízkosti Zeme preletí „vianočná kométa“, uvidíte ju aj voľným okom

Kométa Wirtanen. Foto - ESO
Kométa Wirtanen. Foto – ESO

Wirtanenova kométa bola aj pôvodným cieľom európskej misie Rosetta (ESA), ale kvôli odloženému štartu sonda nakoniec cestovala ku kométe 67P/Čurijumov-Gerasimenko.

Kométa 46P/Wirtanen obehne Slnko približne raz za päť a pol roka. Na svojej eliptickej dráhe, ktorá siaha od dráhy Zeme až k Jupiteru, je v tomto období najbližšie k Slnku.

Keďže pri svojom prelete perihéliom (keď je najbližšie pri Slnku) bude zároveň blízko pri Zemi, budeme mať vynikajúcu možnosť na jej pozorovanie.

Najbližšiu vzdialenosť od Zeme dosiahne kométa v nedeľu 16. decembra po 14. hodine nášho času. Okolo Zeme preletí vo vzdialenosti 11,6 milióna kilometrov, čo je asi 30-násobok vzdialenosti k Mesiacu.

V porovnaní s asteroidmi sa kométy k Zemi tak často a blízko nedostávajú. Za posledných sto rokov sa k Zemi bližšie ako Wirtanenova kométa priblížilo iba 11 komét.

Kométy sú najjasnejšie pri prechode perihéliom. „Práve vtedy sa z ich jadra uvoľňuje najviac sublimovaných plynov, najmä vody a prachu, ktoré tvoria chvost,“ objasnil pre Denník N slovenský astronóm Peter Vereš, ktorý pracuje v Centre malých planét na Harvarde.

Zdroj – NASA/Peter Vereš

Viditeľná aj voľným okom

Kométa sa po oblohe pohybuje zdanlivo rýchlo – v nedeľu bude v súhvezdí Býka, medzi červeným obrom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prvé pristátie na Mesiaci

Vesmír

Veda

Teraz najčítanejšie