Denník N

Štúdia: Doplnková liečba rakoviny je spojená so zvýšeným rizikom smrti

Moxa je metóda tradičnej čínskej medicíny, spočíva v nahrievaní akupunktúrnych bodov. Na obrázku palinové tyčinky. Foto – Fotolia
Moxa je metóda tradičnej čínskej medicíny, spočíva v nahrievaní akupunktúrnych bodov. Na obrázku palinové tyčinky. Foto – Fotolia

Podľa autora novej štúdie panuje chaos v tom, akú úlohu by mala plniť doplnková liečba. „Hoci ju možno použiť na tíšenie negatívnych účinkov z konvenčnej liečby, vyzerá to tak, že sa prezentuje ako efektívny spôsob liečby rakoviny alebo ju ľudia za takú považujú,“ dodáva.

Zahraničné prieskumy uvádzajú, že doplnkovú liečbu využíva 48 až 88 percent onkologických pacientov.

Výskumy tiež ukazujú, že masáže, joga či meditácia môžu zvýšiť kvalitu života pacienta, ktorý cíti väčšiu nádej, že sa uzdraví, lebo má pocit, že robí všetko, čo je v jeho silách, aby zákerné ochorenie porazil.

Doplnková liečba je taká liečba, ktorá sa nepoužíva namiesto štandardnej liečby, ale spolu s ňou. Okrem meditácie či jogy k nej patrí aj využívanie vitamínov, tradičnej čínskej medicíny (akupunktúra a iné) či homeopatie. Ide o multimiliardový biznis.

Veria, že im pomôže

Autori novej štúdie priznávajú, že doplnková liečba môže pacientovi pomôcť, „aby lepšie znášal konvenčnú liečbu“, no vzápätí dodávajú, že ho môže poškodiť v prípade, že by kvôli doplnkovej liečbe oneskoril štandardnú liečbu, prípadne niektoré postupy vynechal.

Nová štúdia, na ktorej robilo kvarteto lekárov a vedcov z Yalovej univerzity, vyplnila medzeru v poznatkoch a skúmala mieru prežitia pacientov, ktorí okrem štandardnej medicíny brali aj tú doplnkovú.

Článok vyšiel online v júli v prestížnom časopise JAMA Oncology a odvtedy nazbieral skoro 200-tisíc pozretí. Štúdia sa zaradila do top desiatky článkov, ktoré mali tento rok v médiách vo svete najväčší ohlas.

„Väčšina pacientov berie doplnkovú liečbu preto, lebo veria, že zvýši ich šancu na prežitie,“ povedal v správe Yalovej univerzity James Yu, spoluautor štúdie. „O túto tému sme sa začali zaujímať po tom, čo sme si spravili prehľad literatúry a zistili sme, že je iba veľmi málo dôkazov na podporu tejto predstavy,“ dodal Yu.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Pseudoveda

Veda, Zdravie

Teraz najčítanejšie