Denník N

OĽaNO, Smer, SNS aj KDH otáľajú s prezidentskými kandidátmi už dlhé mesiace

Zuzana Čaputová, František Mikloško. Foto - N
Zuzana Čaputová, František Mikloško. Foto – N

Neistota, kto budú prezidentskí kandidáti, môže vytrvať až do jari. Prvé kolo sa môže v najneskoršom termíne konať až v polovici apríla.

Táto správa agentúry TASR bude mať 4. januára rok. Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič povedal, že v opozícii čakajú, že Andrej Kiska už nebude kandidovať za prezidenta a začali prvé rokovania o postupe vo voľbách, ktoré budú na jar 2019.

Matovič dokonca – tak ako niekoľko mesiac potom – hovoril o troch menách, o ktorých v jeho hnutí uvažujú ako o kandidátoch. Kto to bol, sme sa však po celý rok oficiálne nedozvedeli.

Takmer rok potom, v pondelok ráno 17. decembra, zverejnilo OĽaNO výzvu trom ohláseným prezidentským kandidátom, v ktorej iniciatívu a zodpovednosť za ďalší vývoj preniesli na nich. Robert Mistrík, Zuzana Čaputová a František Mikloško sa podľa nej majú dohodnúť na spoločnom postupe.

Postup OĽaNO ilustruje, ako málo je známe o prezidentskom súboji. Pred piatimi rokmi sme už poznali všetkých relevantných kandidátov, dnes okrem OĽaNO tápeme aj pri kandidátoch Smeru a SNS.

Voľby môžu byť až v apríli

Mnohí očakávajú, že prezidentské voľby budú tak ako pred piatimi rokmi v marci, skutočnosť je však iná. A neistota, kto bude kandidovať, môže trvať až do marca.

Pozrime sa na to, čo o termínoch hovorí ústava a zákon o výkone volieb. Ako vysvetľuje

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie