Denník N

Veria fašisti v Boha?

Oslavy 2. celoštátneho nástupu Hlinkovej mládeže v Bratislave. Foto – archív TASR/Jozef Teslík
Oslavy 2. celoštátneho nástupu Hlinkovej mládeže v Bratislave. Foto – archív TASR/Jozef Teslík

Kresťansky sa tváriaci antiliberalizmus je hrozbou dnešného sveta podobne ako jeho predchodca v tridsiatych rokoch minulého storočia.

Autor je historik, Historický ústav SAV

Advent začína podľa mnohých najkrajšie obdobie roka, predvianočný čas. V latinčine toto slovo znamená príchod a začína sa ním liturgický kalendár, štyri nedele pred narodením Spasiteľa, vlastného podnetu Vianoc.

Tento rok som zažil advent v Münsteri, v nemeckom meste v spolkovej krajine Severné Porýnie-Vestfálsko na holandských hraniciach. Münster bol ostrovom nemeckého katolicizmu uprostred protestantského mora. Už okolo roku 800 tu vzniklo biskupstvo a prvé kostoly, medzi ktorými dodnes tróni pôvodne románsky Dóm svätého Pavla (pravda, po druhej svetovej vojne nanovo vystavaný, keďže prakticky celé historické centrum bolo rozbombardované).

S Münsterom sa však spája aj epizóda protestantského radikalizmu a jeho brutálneho potlačenia. V rokoch 1534 až 1535 tu vládla apokalyptická sekta takzvaných novokrstencov, pripravujúcich sa na druhý príchod Ježiša Krista. Do jeho kráľovstva mali povolený vstup iba veriaci, ktorí sa dali ako dospelí znovu pokrstiť.

Samozvaný kráľ Jan van Leyden v Münsteri zaviedol „totalitný“ režim, zrušil súkromné vlastníctvo a povolil mnohoženstvo. Mesto čoskoro obkľúčili nepriateľské vojská a doslova ho vyhladovali. Vodcov víťazi umučili na smrť a ich telá vystavili na výstrahu – klietky, kde boli uložené ich zohavené telesné pozostatky, visia na štíhlej veži gotického kostola Lamberti ešte aj dnes…

Nacizmus a náboženstvo

Podnetom mojej návštevy však nebol tento hrôzostrašný príbeh, s ktorým som sa po prvý raz stretol prostredníctvom televízneho filmu začiatkom deväťdesiatych rokov.

V Münsteri som sa zúčastnil vedeckej konferencie na tému „V čo verili Nemci počas Tretej ríše?“. Nacizmus sa zvykne stotožňovať s útlakom kresťanov – či už evanjelikov, alebo katolíkov –, ktorí vraj

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie