Denník N

Český minister zahraničia o pomeroch na ruskej ambasáde: Dve autá na jedného diplomata sú neštandardné

Český minister zahraničia Tomáš Petříček. Foto - archív T. P.
Český minister zahraničia Tomáš Petříček. Foto – archív T. P.

Ešte pred dvomi mesiacmi nepoznal Tomáša Petříčka v Česku skoro nikto, dnes je ministrom zahraničia vo vláde Andreja Babiša.

Do funkcie ho vyniesli mocenské hry. Keď prezident Miloš Zeman spolu s českými komunistami odmietli pôvodnú nomináciu sociálnych demokratov (ČSSD) europoslanca Miroslava Pocheho. Tomu robil Tomáš Petříček (37) poradcu.

Mladý politológ sa pýši skvelým vzdelaním nielen z Česka, ale hneď aj z niekoľkých prestížnych európskych univerzít. Hovorí tromi svetovými jazykmi, čím medzi českými politikmi vyčnieva. Petříček je lojálnym straníkom a v sociálnej demokracii pôsobí už od mládežníckych štruktúr. Teraz chce ČSSD, ktorá sa prakticky ocitla v úpadku, pomôcť stať sa znovu silnou ľavicovou stranou.

Už po pár týždňoch pôsobenia v turbulentnej českej politike si vyslúžil kritiku od svojich kľúčových partnerov – prezidenta Miloša Zemana a premiéra Andreja Babiša. Naopak, získal si podporu liberálne orientovaných českých médií, podľa ktorých sa mu aj pod tlakom ťažkých váh českej politiky darí držať prozápadný kurz, čo sa nedávno ukázalo napríklad počas rusko-ukrajinskej krízy v Čiernom mori.

Kde ste boli presne pred rokom?

To som akurát podal výpoveď na ministerstve práce, kde som pracoval ako námestník, a od nového roku som pokračoval v Bruseli. Presne pred rokom som mal teda prázdniny.

Pôsobili ste ako asistent europoslanca Miroslava Pocheho – čo bolo súčasťou vašej práce? Niekomu bez znalosti bruselských zvyklostí by sa mohlo zdať, že ste Pochemu varili kávu.

To naozaj nie. Mal som na starosti energetickú legislatívu Európskej únie, pán poslanec Poche ako spravodajca rokoval o smernici o energetickej účinnosti, ktorú sme tento rok dotiahli ku konečnému kompromisu. Bola to jedna z najvýznamnejších legislatív tohto obdobia. Ja som mal ako poradca na starosti prípravu technických rokovaní, okrem iného s Európskou komisiou a Radou.

A kde se vidíte o rok?

Nemám krištáľovú guľu. Môžeme sa dohodnúť, že si tu o rok urobíme rekapituláciu ďalšieho roka?

Samozrejme, narážam na to, že neprešli ani dva mesiace a už sa voči vám vymedzuje prezident Zeman, okrem iného pre témy súvisiace s Izraelom a Ruskom, ako aj premiér Babiš, ktorému sa nepáčil váš kritický postoj k nemu pre kauzu Čapí hnízdo.

Hlavným návodom pri mojej práci je schválená koncepcia našej zahraničnej politiky a programové vyhlásenie vlády. Z toho vychádzam predovšetkým. A veľmi sa teším na ďalšie stretnutia ústavných činiteľov, teda pána prezidenta, premiéra a predsedov oboch komôr parlamentu, kde sa budeme rozprávať o zásadných zahraničnopolitických témach a budeme riešiť, čo sa deje vo svete.

Hovoríte s prezidentom o témach, na ktorých sa nezhodujete? Máte pocit, že vás počúva?

Nechcem komentovať každé vyjadrenie pána prezidenta. Znova opakujem, že máme jasnú líniu danú zahraničnopolitickou koncepciou a programovým vyhlásením vlády. A pokiaľ niekto vraví, že by sme mali robiť niečo iné, tak obhajujem to, čo máme v týchto dokumentoch.

Je podľa vás Rusko momentálne najväčším bezpečnostným rizikom pre Česko a stredoeurópsky priestor?

V tejto chvíli je Rusko jednou z najväčších hrozieb. So znepokojením sledujeme to, že porušuje medzinárodné pravidlá, situácia na východnej Ukrajine predstavuje de facto jediný zásadný konflikt na európskom kontinente. Rusko je aj strojcom kybernetických útokov voči niektorým medzinárodným organizáciám. Aj na Slovensku sa odohrala situácia s 

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Miloš Zeman

Svet

Teraz najčítanejšie