Denník N

Kontrola ukázala, že transformácia vedeckých ústavov SAV nebola dobre pripravená

Martina Lubyová. Foto - TASR
Martina Lubyová. Foto – TASR

NKÚ označil za príčinu, prečo zlyhala transformácia ústavov SAV, nejasný zákon, málo času na prípravu a slabú komunikáciu a spoluprácu medzi ministerstvom školstva a SAV.

Zmätok okolo budúcnosti Slovenskej akadémie vied prinútil Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ), aby preveril, čo spôsobilo patovú situáciu pri transformácii jej ústavov.

O transformácii SAV sa síce hovorí od roku 2011, no keď k nej malo aj reálne dôjsť, vznikli hádky a veľa chýb, na ktoré dnes upozorňujú štátni kontrolóri. „Nebol to premyslený proces do detailov,“ zhodnotil šéf NKÚ Karol Mitrík.

Pod SAV funguje 47 vedeckých ústavov, ktoré mali od septembra zmeniť právnu formu. Dnes sú buď rozpočtovými alebo príspevkovými organizáciami štátu, od septembra sa mali zmeniť na verejnovýskumné inštitúcie. Tým by majetok štátu, ktorý dnes len spravujú, prešiel do ich vlastníctva. Ide nielen o nehnuteľnosti a zariadenia, ale aj o vedecké poznatky a patenty, ktoré ústavy vytvárajú.

K žiadnej zmene právnej formy ústavov však zatiaľ nedošlo, 10. septembra ministerstvo školstva vydalo rozhodnutie, ktorým registráciu transformovaných ústavov stoplo s tým, že SAV nedodržala lehoty a podmienky registrácie. Spor vyústil až do toho, že časť vedcov žiadala odvolanie ministerky školstva Martiny Lubyovej (SNS), konal sa aj protest pred parlamentom.

V spore medzi SAV a ministerkou dáva NKÚ sčasti za pravdu Lubyovej. Zákon o SAV, podľa ktorého mala prebehnúť transformácia, je podľa kontrolórov nejasný a nejednoznačný a umožňuje dva právne výklady. Zákon sa pripravil v roku 2015, vlani v máji ho schválila vláda. Lubyová nastúpila do úradu v septembri 2017. Na samotnú transformáciu ústavov SAV zostalo len 8,5 mesiaca, v Českej republike to bolo takmer dvojnásobne dlhšie.

No NKÚ upozorňuje aj na to, že komunikácia ministerstva s SAV nebola dostatočná a intenzívnejšie začali spolu hovoriť až v lete. Na prechod majetku do ústavov s novou právnou formou nedohliadalo ani ministerstvo školstva, ani ministerstvo financií, ani vláda.

„Je viac ako isté, že Slovensko stratilo ďalší rok na ceste k modernizácii vedeckých ústavov. Príčin bolo viac. Okrem nejednoznačnej legislatívy, krátkeho času na prípravu potrebných listín a dokumentov to bola aj nedostatočná komunikácia, spolupráca a ústretovosť v riešení nejasností a problémov medzi zakladateľom a ministerstvom školstva,“ uviedol NKÚ v záverečnej správe z kontroly.

Čo kontrolný úrad zistil

Štátni kontrolóri sa v rámci mimoriadnej kontroly pozreli jednak na vecnú stránku transformácie, no aj na správnosť vykazovania majetku v šiestich zo 47 vedeckých ústavov.

NKÚ vidí problém v tom, že sa na transformáciu zvolil nový model, a nie ten, ktorý sa už v minulosti v praxi vyskúšal na iných inštitúciách.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie