Denník N

Farmárska mafia na východe: od grófky a „našich ľudí“ po nevítaných europoslancov

Protestná jazda farmárov, ich vítanie organizátormi protestov Za slušné Slovensko, bitka na poli a ministerka Gabriela Matečná. Foto N – Andrej Bán
Protestná jazda farmárov, ich vítanie organizátormi protestov Za slušné Slovensko, bitka na poli a ministerka Gabriela Matečná. Foto N – Andrej Bán

Zhrnutie prípadov okradnutých a bitých farmárov, traktorových protestov, chorého systému dotácií či prideľovania pôdy a pokusov o jeho nápravu.

Tento týždeň prišla kontrolná misia europoslancov na nie príliš prajné a pohostinné Slovensko. Ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná (za SNS) vraj nevie, čo tu chcú kontrolovať. Tvrdí, že ide iba o štyri prípady farmárov, čo však nie je pravda. Premiér Peter Pellegrini (Smer) dokonca otvorene hovorí, že europoslanci sú tu nevítaní. „Mám niekedy pocit, že oni už dopredu vedia, aký bude výsledok, aj keď sú ešte len na ceste,“ povedal Pellegrini vopred o misii europoslancov.

Je to pozoruhodný festival arogancie.

O to viac, že europoslanci sa legitímne zaujímajú o osud peňazí, ktoré na Slovensko prichádzajú z Únie. Podobne spupne sa správa aj český premiér Andrej Babiš v prípade kauzy Čapí hnízdo. Nie, slama z topánok netrčí farmárom, ale politikom.

Únia nám dáva každoročne pol miliardy eur priamych platieb do poľnohospodárstva, bez náležitej kontroly ich rozdáva či, naopak, svojvoľne zadržiava Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA), a keď sem prídu z Bruselu, aby si veci overili, tak sú tu nevítaní?

Chorý systém

Na začiatku tohto príbehu je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Kauza Dobytkár

Slovensko

Teraz najčítanejšie