Denník N

Najvyššie maďarské pohorie ponúka všetko od lyžovačky až po liečivý kúpeľ

Zdroj: Flickr
Zdroj: Flickr

Popri Tatre a Fatre sa podľa legendy zo 17. storočia na slovenskom štátnom znaku nachádza ešte jedno pohorie – Mátra. Nájdete ju v severnom Maďarsku a popri zdravých dubových a bukových lesoch ponúka dychberúce výhľady, kúpele, adrenalínové zážitky aj historické pamiatky.

Pohorie s výškou okolo 1000 metrov nemusí pôsobiť ohromujúco, no domáci sú na Mátru právom hrdí. Vzhľadom na väčšinu územia Maďarska v nadmorskej výške okolo 100 metrov nad morom totiž ide o skutočné hory. Kopce vzdialené len pár desiatok kilometrov od slovenských hraníc tvoria vulkanické pásmo Karpát a sú bohaté na vzácne druhy rastlín aj zvláštne skalné útvary.

V okolí Mátry môžete stráviť plnohodnotnú dovolenku alebo sa tam vybrať na jednodňový výlet.

Táto oblasť je maďarským klenotom, ktorý však v našich končinách pozná len málokto. Región pritom okrem skvelej kuchyne a termálnych kúpeľov ponúka aj priestor na turistiku či lyžovanie. Prinášame vám prehľad najzaujímavejších atrakcií a miest, ktoré by ste v okolí Mátry nemali obísť.

Zdroj: Flickr

Turistika, lyže a výhľady

Dominantou pohoria je samozrejme jeho najvyšší vrch – Kékes s výškou 1014 metrov. Na jeho vrchol sa dostanete z viacerých smerov a rôznymi spôsobmi, určite sa oplatí vyštartovať z letoviska Mátrafüred. Čaká vás približne 7-kilometrová turistická vychádzka, ktorú si môžete spríjemniť zastávkami na niekoľkých rozhladniach.

Za návštevu určite stojí kamenná Kozmáryho rozhľadňa na vrchu Dobogó a tiež ikonická žltá oceľová konštrukcia rozhľadňa na vrchu Sásto s výškou až 50 metrov. Na vrchole Kekés sú rozhľadne hneď dve. Žiaľ, zaujímavá historická stavba, ktorá slúžila ako rozhľadňa v minulosti, dnes nie je turistom prístupná. Dostanete sa však na vežu televízneho vysielača, presnejšie na plošinu vo výške 40 m. Za dobrých svetelných podmienok na horizonte dokonca rozpoznáte reliéf Vysokých Tatier.

Pokiaľ vám ostane energia, 10 kilometrov ďalej sa po turistickej značke dostanete k ďalšej rozhľadni, tentokrát zaujímavej najmä z architektonického hľadiska na vrchu Galya-tető. Celý výlet sa dá v ľahkom tempe zvládnuť počas jedného dňa. Galya-tető sa určite oplatí navštíviť aj v zime, práve tu sa totiž nachádza najväčšie lyžiarske stredisko v krajine.

Zdroj: Flickr

Minarety, kupoly aj kostolné veže Jágru

Okrem samotného pohoria sa oplatí vidieť aj okolie chránenej oblasti. Historickým centrom regiónu je Jáger (maďarsky Eger). Mesto s bohatou históriou a významom, ktorý sa zachovalo dodnes. V centre neobíďte neoklasicistickú baziliku na Esterházy tér, ktorá je druhým najväčším kostolom v krajine.

Zároveň v nej uvidíte aj najväčší zachovaný organ v Maďarsku, impozantné dielo stredovekých majstrov. Za návštevu stojí aj Arcibiskupský palác a neskorobarokové lýceum, ktoré je dnes cennou knižnicou plnou vzácnych historických zväzkov. Nachádza sa tam viac ako 130-tisíc kníh, ide teda o skutočne obrovskú studnicu vedomostí.

Z čias Osmanskej nadvlády sa v Jágeri zachovali turecké kúpele, ktoré napriek množstvu liečivých kúpeľov a kúpalísk v Maďarsku predstavujú úplne nový zážitok. Pokiaľ hľadáte program pre deti, skúste určite starobylú hvezdáreň v tzv. Veži zázrakov.

Zdroj: Flickr

Hrad z piesku

Po ceste č. 24 sa z Jágeru neobíďte dedinku Sirok. Hneď nad ňou sa nachádza postupne renovovaná zrúcanina rovnomenného hradu. Kameň je v tejto časti Maďarska vzácnou komoditou. Kamenné sú teda primárne múry, väčšina miestností hradu bola vykopaná priamo do pieskovcovej skaly, na ktorej hrad stojí.

Z centra obce k nemu vedie 1,5-kilometrový chodník, posledné parkovisko sa však nachádza len pár stoviek metrov od hradu, takže si cestu pešo môžete výrazne skrátiť. Hrad sa oplatí navštíviť najmä kvôli ničím nerušenému výhľadu na svahy Mátry zo severozápadu, jeho súčasťou je však aj malé múzeum, kde sa dozviete všetko o jeho bohatej minulosti.

Zdroj: Flickr

Liečba sopečnými plynmi

Ďalšou zaujímavosťou v oblasti sú suché kúpele v dedinke Mátraderecske. Aby ste si to dokázali lepšie predstaviť, kúpele fungujú na princípe vyparovania vulkanických plynov – jav, ktorý sa odborne nazýva mofetta.

Tieto plyny, ktoré majú liečivé účinky sa do tela dostávajú cez kožu a dýchaním. Napriek tomu, že obec je únikom plynu známa už po stáročia, štatút liečivých suchých kúpeľov získala pomerne nedávno, v roku 2006. Plynové kúpele sú výbornou voľbou v prípade chorôb pohybového ústrojenstva, cievnych a lymfatických problémov a problémoch s krvným obehom.

Zdroj: Pixabay

Romantické cestovanie aj adrenalínová zábava

Mátru podobne ako iné kopce v Maďarsku môžete spoznať aj pomocou romantickej úzkorozchodnej železnice s názvom Mátravasút. Tá vás z mestečka Gyöngyös dopraví až priamo na úpätie vrchoviny do Mátraházy. Po ceste určite nevynechajte návštevu rozsiahleho adrenalínového parku.

Či si chcete zahrať paintball, vyskúšať water roller, jazdu na štvorkolke, lukostreľbu, zipline alebo hojdačku s možnosťou otáčania o 360°, tu to nájdete všetko na jednom mieste. Pre najmenších je pripravený skákací hrad, bobová dráha, prekážková dráh alebo elektrické vodné skútre. Ideálne miesto pre všetky vekové kategórie pritom dostatočne veľké aj na teambuildingové akcie a školské výlety.

Oblasť najvyššieho maďarského pohoria je bohatá na zážitky. Či je vaším cieľom liečebná kúra, oddych, aktívny pohyb, kultúra alebo adrenalín, svoj program si tu nájde každý. Aj keď ste si turistiku v Maďarsku doteraz možno nevedeli predstaviť, je čas odhodiť predsudky. Bukové, dubové a cerové lesy skrývajú prírodné krásy, o akých ste doteraz asi ani netušili.

Zdroj: Flickr

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra

Teraz najčítanejšie