Denník N

Orbánova virtuálna realita: Sorosovi agenti chcú zvrhnúť vládu spokojnej krajiny

Protesty v Budapešti. Foto - TASR/AP
Protesty v Budapešti. Foto – TASR/AP

Orbán ovláda 90 percent médií v Maďarsku. To, ako jeho médiá informujú o protestoch, pomôže pochopiť, prečo zostáva pri moci.

Proti vláde neprotestujú bežní ľudia, ale iba zúfalí opoziční poslanci a aktivistické celebrity, vysvetľoval štátny tajomník zodpovedný za medzinárodnú komunikáciu denníku New York Times, čo sa to vlastne práve deje v Budapešti.

Americkú televíziu CNN zase Zoltán Kovács priamo obvinil, že účelovo zostrihala videonahrávku, na ktorej je vidieť, ako ochranka „verejnoprávnej“ televízie a rozhlasu ignoruje imunitu poslancov maďarského parlamentu a násilím ich vlečie von zo sídla štátnych médií.

Otázky týkajúce sa sporných zákonov presadených vládou Viktora Orbána Kovács vybavil poznámkou, že sú v súlade s právnymi normami Európskej únie a že ich kritizujú iba ľudia a inštitúcie blízke maďarsko-americkému finančníkovi a filantropovi Georgeovi Sorosovi. Ten podľa Kovácsa stojí v pozadí „politických sprisahaní“ namierených proti vláde.

CNN Kovács tiež obvinil, že sa zameriava len na problémy a, naopak, o údajných úspechoch maďarskej vlády, ako je rast ekonomiky, vôbec neinformuje.

Ticho o protestoch

Kovácsove výroky sú zaujímavé aj preto, lebo v krátkosti zhrnuli veľkú časť toho, čo sa o protestoch v Budapešti z drvivej väčšiny maďarských médií dozvie priemerný obyvateľ susednej krajiny. Správy o demonštráciách v nich dlho chýbali,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie