Denník N

Smer otáča sľub, ktorý dal po kauze CT. Porovnávanie cien zrejme nebude

Zuzana Zvolenská pre kauzu CT skončila vo funkcii, nahradil ju dnes už bývalý minister Viliam Čislák. Foto – TASR
Zuzana Zvolenská pre kauzu CT skončila vo funkcii, nahradil ju dnes už bývalý minister Viliam Čislák. Foto – TASR

Všetci analytici okrem ministerských si myslia, že údajov na porovnávanie cien je dosť.

V kauze CT v piešťanskej nemocnici sa jeho vysoká cena ukázala vďaka tomu, že v Česku kupovali rovnaký prístroj o milión lacnejšie. Pomohlo teda porovnávanie cien. Minister zdravotníctva Viliam Čislák vlani v decembri sľúbil, že na ministerstve začnú porovnávať ceny, aby sa kauzám, akou je CT, predišlo.

Teraz analytik z Inštitútu zdravotnej politiky Ján Králik hovorí, že sa porovnávanie cien pri CT prístrojoch robiť nedá. „Porovnávať CT prístroje je holý nezmysel. Dá sa to robiť pri komoditách, ktoré sa dajú odvážiť, ktorých parametre sa dajú dopredu zistiť. Ale pri CT sa to robiť nedá,“ povedal.

V inštitúte pracujú analytici, ktorí radia ministrovi Čislákovi, majú na starosti napríklad prípravu novej nemocnice v Bratislave alebo oddlžovanie nemocníc a aj porovnávanie cien. Zatiaľ urobili napríklad porovnanie cien stravy v jedálňach.

CT v Košiciach a dvaja politici, ktorí padli pre nákup tohto prístroja v Pešťanoch – Pavol Paška a Zuzana Zvolenská. Foto – TASR

Na otázku, prečo to potom minister Čislák sľuboval, povedal, že „to je dobrá otázka – neviem, či to takto povedal“. Dala by sa podľa neho povedať najvyššia cena, za ktorú by sa mali nakupovať CT prístroje, ale porovnávanie cien vraj zmysel nemá. „To, že niekde existuje cenník CT-čiek, ktorý je objektívny a férový, je holý nezmysel,“ dodal Králik.

Porovnávanie – alebo takzvané „benchmarkovnie“ – znamená, že sa porovnáva ponúkaná cena s cenami, ktoré sú v špeciálnych registroch, kde sa zhromažďujú ceny napríklad z celého sveta alebo určitých krajín.

V zahraničí už sú

Šéf Inštitútu finančnej politiky pri ministerstve financií Martin Filko to vidí inak. „Aj v prípade veľkých technológií existujú zahraničné cenové indexy a databázy,“ napísal v komentári pre Hospodárske noviny.

Konštatovanie, že ceny CT prístrojov sa porovnávať nedajú, vyvracajú aj viaceré indexy zo zahraničia. Napríklad medzinárodný ECRI inštitút, ktorý má index na technológie, kde zverejňuje ich aktuálne ceny a aj to, ako sa vyvíjajú. Ceny CT prístrojov sa podľa nich za rok znížili o pätinu. Odôvodňujú to tak, že sa nakupujú CT prístroje s menším počtom rezov, ktorých cena ja preto nižšia.

Analytik: Nie je to správna cesta

„Minister Čislák deklaroval, že má ambíciu porovnávať ceny všetkého, čo nemocnice nakupujú, vrátane CT-čiek,“ pripomína analytik INEKO Dušan Zachar. Uznáva, že je to ťažšie ako napríklad porovnávanie cien stravy či liekov, pretože do ceny vstupuje viacero faktorov – napríklad stavebné práce, školenia, servis. Ale je to podľa neho možné a aj nevyhnutné nato, aby sa prostriedky v štátnom zdravotníctve vynakladali efektívnejšie.

„Ak sa uspokojíme s tvrdením, že ‚porovnávať ceny CT-čiek je holý nezmysel‘, tak potom stačí dať riaditeľom nemocníc či výberovým komisiám namiesto analýz trhu do rúk kocku, ktorou náhodne vyberú akýkoľvek prístroj, ktorý sa vojde do rozpočtu. A verejné obstarávanie môžeme potom zrušiť,“ dodal.

Ak by štát zverejnil ceny jednotlivých položiek pri kupovaní prístrojov a ak by našiel príklady aj zo zahraničia, tak sa zvýšia „cenová transparentnosť a možnosti účinnejšej verejnej kontroly“. A to by spôsobilo tlak aj na nemocnice, aby nakupovali efektívnejšie.

Porovnávanie cien robí štát napríklad aj pri liekoch. Začal s tým pred piatimi rokmi a prinieslo to veľké úspory.

Aj analytička slovenskej pobočky Transparency International Zuzana Dančíková je presvedčená, že sa porovnávať ceny CT prístrojov dajú. Ministerstvo podľa nej môže zbierať informácie o rozhodujúcich parametroch, zatriediť ich do kategórií a sledovať ceny, za ktoré nakupujú jednotlivé nemocnice.

„Ak jedna nemocnica nakúpi prístroj dvakrát tak draho ako iná, rozdiel nebude v niekoľkých parametroch, ale skôr v neochote či neschopnosti hospodárne obstarávať. Preto je dôležité, aby ministerstvo ceny porovnávalo, ako to sľúbil minister Čislák minulý rok,“ dodala.

Má to vyriešiť súťaž

Otázka porovnávania je dôležitá najmä teraz, lebo štát ide poliklinikám a nemocniciam dať takmer 27 miliónov eur na nákup prístrojov. „Nie je jasné, prečo s tým pol roka čakali. Nemali by to už odkladať, keďže sa idú nakupovať CT-čká z eurofondov,“ hovorí Dančíková.

A ako sa chcú na ministerstve vyhnúť predraženým cenám, keď nevedia povedať, aké by ceny prístrojov mali byť? Súťažou, odpovedá šéf Inštitútu zdravotnej politiky na ministerstve zdravotníctva Ivan Poprocký.

„Pri nákupe ťažkej diagnostickej techniky je dôležité, aby bola dostatočná súťaž. Aby bolo viac ponúk v rámci jednotlivých obstarávaní. Preto inštruujeme nemocnice, aby zabezpečili aspoň tri ponuky,“ povedal Poprocký.

To, že traja súťažiaci nemusia vždy zaručiť férovú súťaž, ukazuje napríklad kauza stravovania v nemocniciach, kde súťažili vždy tri firmy. Dve z nich, ktoré tendre vyhrávali, boli prepojené. Po tejto kauze minister Čislák odvolal riaditeľov z nemocníc v Trenčíne, Trnave, Banskej Bystrici a Poprade.

Ministerstvo nevie zabezpečiť, aby sa do súťaží nehlásili schránkové či prepojené firmy. „Inštrukcia nemocniciam bola, aby oslovili štandardných dodávateľov. Len skutočnou súťažou sa to dá vyriešiť,“ hovorí Poprocký z ministerstva. Súťaž musia robiť všetky nemocnice. Často však kupujú prístroje cez prostredníkov, nie priamo od výrobcov.

Na otázku, či budú po skončení súťaže vedieť povedať, či nemocnice nakúpili za dobré ceny, Králik z ministerstva povedal: „Nikto na svete vám nepovie, čo je dobrá cena teoreticky. Dobrú cenu zabezpečí len dobrá súťaž.“ Priznáva však, že v minulosti takéto súťaže zlyhávali.

Teraz chcú zabezpečiť, aby súťažili tri neprepojené subjekty. Na otázku, ako zistí počas súťaže alebo hneď po nej, či firmy nie sú prepojené, povedal: „My nemôžeme robiť zázraky. My môžeme len trvať na tom, aby sa dodržiavali pravidlá. A môžeme posudzovať len výsledky.“ Nemôžu však vedieť, kto sa do súťaže prihlási, ani nemôžu vopred skúmať, či niekto chce manipulovať tender.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie