Denník N

Kandidátka Zuzana Čaputová: Vyzerá to, akoby jedinou témou volieb bolo, kto sa vzdá

Zuzana Čaputová. Foto N - Peter Kováč.
Zuzana Čaputová. Foto N – Peter Kováč.

Podpredsedníčku Progresívneho Slovenska pozná zatiaľ len tretina krajiny. Zuzana Čaputová hovorí, že zotrvávaním v kampani nateraz nič neohrozuje, a na spájanie síl je zatiaľ čas.

OĽaNO vyzvalo trojicu prezidentských kandidátov, aby sa dohodli na spoločnom postupe. Vy ste na to povedali, že ste pripravená zachovať sa zodpovedne. Robert Mistrík, že je pripravený byť tým spoločným kandidátom. V týchto reakciách cítiť rozdiel, nie?

Cítiť. Pre mňa je kľúčové slovo „zodpovedne“. Mám zodpovednosť voči ľuďom, ktorí mi prejavili dôveru, či už pri zbere podpisov, alebo pri podpore kampane. Mám zodpovednosť aj voči téme spravodlivosti, pre ktorú som sa rozhodla kandidovať, aj voči vízii prezidentskej pozície, ktorú by som spolu s ľuďmi okolo seba tvorila. To je moje momentálne nastavenie…

…ktoré sa môže zmeniť?

V prípade, ak vyhodnotím situáciu na Slovensku tak, že zodpovednosť má mať aj iný obsah – a bude treba spojiť sily – voči prípadnej výhre kandidáta, ktorý reprezentuje iné ako demokratické hodnoty, tak tá zodpovednosť bude mať aj podobu vzdania sa kandidatúry. Alebo naopak, ťahu na bránu a prijatia podpory od tých, ktorí sa vzdajú v môj prospech.

Nevyplýva z tých reakcií najmä to, že sa Robert Mistrík dnes cíti byť tým, v čí prospech sa majú ostatní kandidáti vzdať? Nebola jeho reakcia sebavedomejšia?

Nechcem komentovať sebavedomie iných. Ja sa cítim sebavedomá v tom, prečo som do kampane išla. A zároveň sa hlásim k tomu, že som zodpovedná kandidátka. Od začiatku hovorím, že dobrý výsledok volieb je pre mňa viac ako moja osobná ambícia.

Rozprávali ste sa s politikmi OĽaNO o ich výzve, vedeli ste o nej dopredu?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Prezidentské voľby 2019

Zuzana Čaputová

Slovensko

Teraz najčítanejšie