Denník N

Nepovšimnutá správa roka 2018: Prvýkrát v dejinách tvorí stredná a vyššia vrstva väčšinu populácie

Inštruktorka predvádza jógové cvičenie v bazéne v západočínskom Čchong-čchingu. Stredná vrstva sa definuje aj tým, že má dosť času na zábavu. Ilustračné foto - tasr/ap
Inštruktorka predvádza jógové cvičenie v bazéne v západočínskom Čchong-čchingu. Stredná vrstva sa definuje aj tým, že má dosť času na zábavu. Ilustračné foto – tasr/ap

Počet ľudí na planéte, ktorí žijú v strednej vrstve, narástol, tvrdí správa Brookings Institution.

Svetové médiá v septembri písali o voľbách vo Švédsku, o dvoch ruských turistoch, ktorí otrávili Sergeja Skripaľa, či o sexuálnych obvineniach voči Trumpovmu sudcovi Kavanaughovi. Jedna informácia tak zostala v tieni.

Známy americký think-tank Brookings Institution uverejnil správu, ktorá tvrdí, že ľudstvo dosiahlo práve v tomto mesiaci výrazný zlom. Podľa ich výpočtov počet ľudí, ktorí sa dajú zaradiť do strednej alebo vyššej vrstvy, tvorí väčšinu populácie zeme. Chudobných a ľudí ohrozených chudobou je menej ako polovica. To sa podľa nich ešte nikdy v dejinách nestalo.

„Prvýkrát, odkedy pred 10-tisíc rokmi vznikla naša na poľnohospodárstve založená civilizácia, už väčšina ľudstva viac nie je chudobná alebo ohrozená chudobou,“ píše sa v správe Brookings Institution.

„Prečo toto nie je v titulkoch? Polovica sveta je teraz v strednej vrstve alebo bohatšia. Ja a iní sme zdôrazňovali pád extrémnej chudoby (klesla o 75 percent za 30 rokov), ale toto je rovnako dôležité a úplne to ignorujú médiá aj inteligencia,“ napísal na Twitteri psychológ z Harvardu Steven Pinker, ktorý hlása pozitívne globálne trendy.

Čo je to stredná vrstva?

Úplne ignorované to nebolo – napríklad v Británii o tom písal bulvár Daily Mail či denník Financial Times -, no väčší záujem to nevzbudilo. Už v minulosti sa objavili správy, ktoré tvrdili, že sme túto hranicu prekročili.

Výskumníci z Brookings Institution použili metódu, ktorú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet, Veda

Teraz najčítanejšie