Denník N

Hudba, ktorú ste tento rok nepočuli a mohla by vás potešiť

Namiesto rebríčka najlepších platní je tu osobné odporúčanie z archívu popkultúry.

Zoznamy top hudby za kalendárny rok majú problém. V opakujúcich sa retro cykloch sa totiž výrazne stierajú rozdiely medzi tým, čo je vlastne nové a čo staré. A rovnako nové môže byť pre vás niečo staré, čo objavíte v hlbinách strímingových služieb alebo na YouTube. Dostupné je všetko, stačí si vyberať. Napríklad z nasledujúceho osobného výberu, pri ktorom rok vydania nehrá primárnu rolu. Pre autora však išlo o hudbu roka.

Yellow Days
Harmless Melodies

Keď tínedžeri riešia svoje emocionálne problémy, zvyšok sveta to väčšinou otravuje. Nie v prípade Georgea van den Broeka. Svoj splín skorého veku pretavil do hudobného projektu Yellow Days, ktorý chcete počúvať. Stále dookola. Najprv vás prekvapí, kde sa v takom útlom veku berie natoľko zranená duša, dezorientovane blúdiaca životom. Hneď jej však uveríte a necháte sa unášať rytmom.

Niečo podobné nám už priniesol postpubertálny ryšavý miláčik King Krule. Ale „žlté dni“ van den Broeka idú ďalej. Máme tu chrapľavý vokál, cez ktorý akoby už prefičali tony tabaku a celé zásoby alkoholu. Hlas sa úprimne láme, kolí ho rozorvanosť, túžba, chaos. Chalan nevie poriadne trafiť do gitary a pohľadom brázdi dlážku. Rytmicky sa vznášame v duchu mestského soulu a hip-hopu. Bicie a basa rozhýbu telo do tejto krásnej mladíckej mizérie. (celý album YouTube)

Jane Weaver
Modern Kosmology

Ako môže znieť moderná kozmológia, skúmajúca pôvod a vývin vesmíru? Napríklad ako jemne psychedelický trip, odvíjajúci sa v opakujúcich, nekonečných slučkách. Presne toto robí Angličanka Jane Weaver na svojej ôsmej sólovej platni. Štyridsiatnička, ktorá najprv prešla viacerými kapelami, aby navnadená ostrovným psych-folkom nakoniec rozbehla sólovú kariéru.

Na platni Modern Kosmology nejde ani tak o halucinačné brnkanie na gitare, ako skôr o chytľavé rytmické výlety, pri ktorých si želáte, aby trvali čo najdlhšie. Niekto môže povedať, že toto už dobre poznáme od kráľov repetitívnosti Stereolab. Jane Weaver však k tomu mieša viac popu, melódie a krásy. Vesmírny výlet, ako má byť! (celý album YouTube)

The Caretaker
Everywhere at the End of Time (Stage 1)

Nachádzate sa v starom elegantnom hoteli, všade páni vo frakoch, dámy v róbach. Počuť útržky spoločenskej konverzácie, štrnganie longdrinkov. Do večernej atmosféry zaznieva zvuk ladne swingujúceho orchestra. Všetko je to sen. Spomínate na svoju mladosť, zážitky a emócie sa zlievajú do vnútorného filmu. Prichádza silný pocit nostalgie, chcete ešte ostať, ale viete, že už musíte ísť. Navždy.

James Leyland Kirby zvukovo skúma nástup a postupné rozvíjanie demencie. Najprv ešte

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie