Denník N

Keby bolo na mne, tak by si visel, povedal mu spoluväzeň Husák. Príbeh fašistu Šaňa Macha

Alexander Mach v novej knihe Radikál z povolania. Foto - Slovenský národný archív, fond Slovenská tlačová kancelária
Alexander Mach v novej knihe Radikál z povolania. Foto – Slovenský národný archív, fond Slovenská tlačová kancelária

Historik Anton Hruboň vydal knihu Radikál z povolania, životopis jedného z najvplyvnejších politikov ľudáckeho režimu, ministra vnútra a gardistického veliteľa Alexandra Macha.

Alexander Mach patril za vojny k najvplyvnejším politikom ľudáckeho režimu, no dnes už toľkým ľuďom až taký známy nie je; hoci asi by si mnohí spomenuli na popevok: „Od Žiliny ide vlak a v ňom sedí Šaňo Mach. Všetci Židia utekajú, lebo majú strach.“ Začnime týmto: prečo vlastne išiel ten vlak od Žiliny?

Spievalo sa aj od Prešova, tých verzií bolo viac. Mach nie je nejako spojený so Žilinou, narodil sa v Slovenskom Mederi, dnešnom Palárikove. Nehľadal by som v tom veľkú logiku.

Tento popevok je jedným z variantov gardistickej piesne Rež a rúbaj do krve. Podobne ako heslá typu „Šaňo Mach – Židom strach!“ ho ukazujú najmä ako vedúcu postavu ľudáckeho antisemitizmu. Spýtam sa takto: ideme sa rozprávať o jasnom vojnovom zločincovi?

Nebránim sa ho tak nazvať. Mach bol legitímne odsúdený Národným súdom, rozsudok nikto nezrušil a je dodnes platný. Ak v tom nehľadáme vyslovene predpojatú nálepku, ale označenie človeka, ktorý bol právoplatne odsúdený za vojnové zločiny, nemám problém o ňom hovoriť aj v týchto intenciách. No pre historika to musí mať aj obsah a je pravdou, že Mach bol odsúdený za skutky, ktoré sú za vojnové zločiny považované dodnes.

Dá sa Mach pripodobniť k iným historickým postavám? Medzi rokmi 1938 až 1940 bol šéfom Úradu propagandy – môžeme teda hovoriť o slovenskom Goebbelsovi? Alebo, vzhľadom na jeho podiel na protižidovských represáliách a funkcii ministra vnútra, ako o slovenskom Himmlerovi?

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

2. svetová vojna

Rozhovory

Slovenský štát

Slovensko

Teraz najčítanejšie