Denník N

Američania prehrali s Rusmi súťaž o palivo pre slovenské reaktory, lobujú ďalej

Americký veľvyslanec Adam Sterling sa v posledných týždňoch stretol s viacerými politikmi, aby loboval za amerického dodávateľa. Foto - Tomáš Benedikovič/TASR
Americký veľvyslanec Adam Sterling sa v posledných týždňoch stretol s viacerými politikmi, aby loboval za amerického dodávateľa. Foto – Tomáš Benedikovič/TASR

Aktualizácia: Minister hospodárstva Žiga povedal, že bolo v jeho záujme, aby sa Američania zúčastnili tendra Slovenských elektrární. Ich ponuka však bola výrazne drahšia.

Americkí diplomati mali na Slovensku v poslednom období dva strategické ciele: pomôcť armáde zbaviť sa závislosti od ruských zbraní a pomôcť jadrovým elektrárňam zbaviť sa závislosti od ruského paliva. Pokiaľ by to znamenalo aj zákazky pre americké firmy, brali by to ako príjemný bonus.

Krátko po tom, ako slovenská vláda schválila výmenu ruských stíhačiek za americké, vrhli sa na svoj druhý strategický cieľ.

Americká firma Westinghouse patrí medzi málo svetových výrobcov palivových tyčí pre jadrové reaktory. V priebehu jesene však neuspela v medzinárodnom tendri, v ktorom Slovenské elektrárne hľadali dodávateľa na obdobie piatich rokov. Americkí diplomati sa preto teraz stretávajú so slovenskými politikmi a vysvetľujú im výhody americkej ponuky.

„Domnievame sa, že cena spoločnosti Westinghouse je konkurencieschopná pri porovnaní s cenou ruského uchádzača. Navyše, pokiaľ by Slovensko malo alternatívneho dodávateľa, posilnila by sa jeho energetická bezpečnosť a malo by lepšiu pozíciu pri rokovaniach s dodávateľmi,“ uvádza hovorca americkej ambasády Griffin Rozell.

Mnohomiliónový tender

Americký lobing sa dotýka oblasti, ktorá je pre Slovensko mimoriadne dôležitá. Jadrové elektrárne u nás vyrábajú takmer polovicu elektriny. Všetky naše reaktory sú postavené na ruských technológiách, a to vrátane najnovších, ktoré sa dokončujú v Mochovciach.

Rusi k nám dodávajú jadrové palivo už štyridsať rokov. Pokiaľ by teraz Slovensko prešlo na palivo od Westinghousu, ako to navrhujú diplomati z USA, išlo by

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie