Denník N

Migranti, populisti a ústup USA. Päť trendov roku 2018, ktoré menia svet

Rok 2018 ukázal a potvrdil niekoľko trendov, ktoré môžu svet formovať aj v nasledujúcich rokoch. Znásobili sa útoky na demokratické inštitúcie, politici pokračovali v konfrontačnej rétorike a Spojené štáty v ústupe z medzinárodnej scény.

Populisti nekončia

Ak sa v máji 2017 niekomu zdalo, že populisti by po prehre Marine Le Penovej v prezidentských voľbách (a ešte predtým po slabšom výsledku Geerta Wildersa v Holandsku) mohli byť na ústupe, rok 2018 ho vyviedol z omylu.

V Európe síce nepriniesol toľko kľúčových volieb ako ten predchádzajúci, no tie, ktoré prebehli, ukázali, že populisti nestrácajú silu. Práve naopak.

Najviditeľnejšie to bolo v Taliansku. Aj tam sa v marci potvrdilo, že sociálnodemokratické strany v Európe slabnú. Namiesto nich sa v tretej najväčšej ekonomike eurozóny k moci dostali dve populistické strany. Tam sa to však nekončí.

Momentálne najvýraznejší taliansky politik Matteo Salvini pozíciu ministra vnútra dokázal využiť na to, aby svoju podporu ešte posilnil, a dnes je jeho Liga suverénne najsilnejšou stranou v Taliansku.

AfD je zas už pevne etablovanou stranou v Nemecku. A hoci nemeckou správou roka (okrem Merkelovej konca na čele CDU) je vzostup Zelených, ktorí sa v prieskumoch stali druhou najsilnejšou stranou, netreba zabúdať na to, že AfD už dnes má svojich poslancov vo všetkých 16 spolkových štátoch.

Matteo Salvini. Foto – TASR/AP

V prieskumoch síce začali stagnovať okolo 15 percent, no aj udalosti v Chemnitzi ukázali, že témy, na ktorých vyrástli, sú v nemeckej spoločnosti prítomné. Obzvlášť vo východnom Nemecku, kde má AfD silnú podporu.

Pre Európu je dôležitá aj správa z prehliadanej španielskej politickej scény. V roku, v ktorom sa Španielsko stalo hlavnou vstupnou bránou pre migrantov z Afriky, sa krajná pravica prvýkrát od pádu Francovej diktatúry dostala do jedného z regionálnych parlamentov.

Nie je náhoda, že strana Vox získala dvanásť poslaneckých mandátov práve v Andalúzii. Najjužnejšie španielske autonómne spoločenstvo je miestom, kde sa vyloďujú migranti.

K tomu musíme pripočítať ešte dva javy. Prvým sú

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Donald Trump

Migrácia

Svet

Teraz najčítanejšie