Denník N

Podpredseda KDH Bobula: Nechceme, aby sa pre naše sebectvo do 2. kola dostali Kotleba a Harabin

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Z predsedu nerobíme všemocného vodcu, hovorí dlhoročný člen KDH a dnes podpredseda hnutia Peter Bobula. Béla Bugár a Most-Híd sa podľa neho vládnutím so Smerom spreneverili tomu, čo roky hovorili.

Peter Bobula (1967) vyštudoval Stavebnú fakultu SVŠT a Právnickú fakultu UK. Pracuje ako živnostník v oblasti obchodného poradenstva. V rámci KDH, ktorého členom je 29 rokov, prešiel mnohými funkciami, od roku 2016 je jeho podpredsedom.

KDH v roku 1999 podporilo ako prezidentského kandidáta Rudolfa Schustera. O štyri roky neskôr navrhlo vlastného kandidáta – Františka Mikloška, ktorý získal 6,5 percenta. Potom ste už rok pred voľbami podporili Ivetu Radičovú. A v roku 2014 kandidoval bývalý predseda Pavol Hrušovský, ktorý získal len 3,3 percenta. Teraz sa hnutie dlho nevie rozhodnúť. Prečo to tak dlho trvá?

Práve pre to, čo ste vymenovali. Momentálne sme neparlamentná strana a zrejme nikto neočakáva, že chceme vyhrať prezidentské voľby. Tieto voľby berieme ako tretiu skúšku na našej ceste opätovného dvíhania kresťanskej demokracie medzi silné strany. Preto sme si povedali, že sa rozhodneme radšej neskoro a dobre ako skoro a zle ako v minulosti.

Čo boli zlé rozhodnutia v minulosti? Napríklad kandidatúra Hrušovského?

Pochopiteľne, že to je vec názoru. Vtedy som mal iný názor ako väčšina, ale rešpektoval som väčšinové rozhodnutie. Áno, dnes sa rozhodujeme dlhšie. Pochopiteľne, vylučujeme podporu akémukoľvek kandidátovi vládnej koalície. Podporíme niektorého z opozičných kandidátov, predovšetkým takého, ktorý k nám má hodnotovo blízko.

To je pomerne zložitá situácia.

Áno, v tejto chvíli ešte nie jasné, kto bude tým najsilnejším opozičným konzervatívnym kandidátom. Nie je vylúčené, že napokon podporíme Františka Mikloška, ktorý, prirodzene, patrí k okruhu, o ktorom vážne uvažujeme. Ale neradi by sme sa dostali do pozície, že dôsledkom nášho úzkoprsého sebectva sa nakoniec do druhého kola dostanú Kotleba s Harabinom. Nemožno vylúčiť, že sa ešte objaví iný silný konzervatívny kandidát s kresťanským hodnotovým základom.

A čo Milan Krajniak?

Jeho podporu vylučujeme. Je známe, že vyšiel od nás, ale momentálne je druhým človekom v strane, ktorá je pre nás hodnotovo neprijateľná. Sme rodina určite nie je konzervatívna strana.

Rátate ešte s Veronikou Remišovou?

Ak by do toho išla, určite by mala potenciál v našom priestore zamiešať karty.

Podobne ako váš predseda Alojz Hlina hovoríte o tom, že nechcete, aby boli v druhom kole Kotleba s Harabinom…

Je ešte niekoľko iných zlých scenárov.

Je možné, že by ste nakoniec z tohto dôvodu podporili aj Roberta Mistríka, ktorý je momentálne podľa prieskumov najsilnejším opozičným kandidátom?

Toto ešte nie je otázka dňa, chceme sa zodpovedne rozhodnúť. Napokon, o tejto veci nerozhoduje len predsedníctvo, ale rada KDH, ktorá má vyše 100 členov. Ale mantinely, v akých uvažujeme, som už povedal.

Čo by bol z hľadiska KDH úspech v prezidentských voľbách?

Úspech by bol, keby malo Slovensko charizmatického prezidenta, ktorý nepatrí do priestoru súčasnej vládnej koalície, má silný morálny kredit a schopnosť formulovať vízie pre budúcnosť štátu. K tomu patrí aj vyznávanie alebo aspoň rešpektovanie konzervatívnych a kresťanských hodnôt.

Čo bola najväčšia chyba KDH v doterajších prezidentských voľbách?

To by som si netrúfol povedať. Vždy sme hľadali najlepšie riešenie v danom čase a podmienkach, aj keď to tak nie vždy dopadlo.

Podporili ste konzervatívneho Hrušovského, ktorý pohorel. Podporili ste relatívne úspešnú Radičovú, ktorá bola liberálka.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

František Mikloško

Prezidentské voľby 2019

Slovensko

Teraz najčítanejšie