Denník N

Správne mal len počet obyvateľov a teplotu v meste. Špičkový nemecký reportér roky písal vymyslené články

Magazín Spiegel hovorí o najväčšom škandále vo svojej histórii. Foto - .europeanpressprize.com/TASR/AP
Magazín Spiegel hovorí o najväčšom škandále vo svojej histórii. Foto – .europeanpressprize.com/TASR/AP

Reportér magazínu Spiegel Claas Relotius používal vymyslené zdroje a opisoval veci, ktoré sa nestali.

Začiatkom roku 2017 chcel nemecký magazín Der Spiegel zistiť, prečo americký vidiek tak zbožňuje Donalda Trumpa, ktorý sa v tom čase ujímal prezidentského úradu. Rozhodol sa jedného zo svojich najlepších reportérov poslať do 13-tisícového mestečka Fergus Falls v štáte Minnesota.

Mal tam stráviť tri týždne, aby prenikol hlbšie do komunity, ktorá volila extrovertného republikána.

Tým novinárom bol Claas Relotius, vtedy len 31-ročný, ale už uznávaný a oceňovaný reportér, ktorého Spiegel označil za „novinársky idol pre svoju generáciu“. Po čase strávenom v meste však Relotius napísal svojim editorom email, že tu nevie nájsť žiaden silný príbeh.

To je, ako napísal Spiegel, riziko povolania. Stáva sa to a magazín je pripravený aj na to, že žiadny článok z takejto finančne náročnej cesty nevzíde.

Relotius však trval na tom, že on ho napíše. Koncom marca vyšla na stránkach prestížneho magazínu reportáž s názvom Tam, kde sa v nedeľu modlia za Trumpa. Reportáž mesto a jeho obyvateľov opísala podľa stereotypov o Trumpových voličoch: do práce nosia zbraň a nemajú radi Mexičanov.

Zostali v údive

Keď si tento článok prečítali Michele Andersonová a Jake Krohn, zostali v údive. „O živote vo Fergus Falls je tam veľmi málo pravdy. Na rozsahu 7300 slov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Svet

Teraz najčítanejšie