Denník N

Kočner bude vo väzbe do konca apríla a bude to mať ťažšie

Sudca Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici Roman Púchovský vyhovel návrhu prokurátorky Renáty Ontkovičovej a uvalil na Mariana Kočnera kolúznu väzbu. Zároveň mu ju predĺžil do konca apríla budúceho roku. Rozhodnutie nie je právoplatné, pretože obhajoba podala sťažnosť. Rozhodne Najvyšší súd.

Obhajoba tvrdí, že výsluch svedka Tomáša Szabóa, ktorý je jedným z obvinených z vraždy Jána Kuciaka, je nepoužiteľný. Žiadajú, aby mu mohli klásť otázky.

Kolúzna väzba znamená obmedzenia

Marian Kočner už voči novinárom nebol arogantný a nepokúšal sa ani vtipkovať. Poslušne sa nechal viesť kukláčmi hore schodmi Špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici. Nevyzeral unavene ani strhane. Nevyzeral nijako. Vyzeral ako Kočner. Keď padla do cvakania fotoaparátov otázka redaktorky televízie Markíza – Objednali ste si vraždu Jána Kuciaka? – nezareagoval.

Prokurátora Špeciálnej prokuratúry Jána Šantu, ktorý mal pojednávanie v Pezinku, zastupovala Renáta Ontkovičová.

Ontkovičová po šiestich hodinách rozhodovania návrh na kolúznu väzbu pre Kočnera zdôvodnila tým, že „boli zistené skutočnosti nasvedčujúce obave, že obvinený bude vplývať na svedkov, znalcov, alebo iným spôsobom mariť vyšetrovanie, takzvanými kolúznymi aktivitami.“

Na otázku, či kolúznymi aktivitami boli lístočky, ktoré Kočner posielal z väzby prostredníctvom jedného z advokátov, neodpovedala. Zdôvodnila to tým, že prípravné konanie je neverejné.

Prokurátorka Ontkovičová síce nepotvrdila, že dôvodom kolúznej väzby sú Kočnerove „motáky“, ale Mandzák áno. Pri vysvetľovaní, prečo motáky nie sú podľa nich použiteľný dôkaz bez výsluchu svedka Szabóa a jeho vyjadrenia k tomu, ako sa dostal k lístočkom a ako komunikoval, povedal, že motáky boli podľa prokuratúry dôvodom pre kolúznu väzbu.

Kolúzna väzba znamená pre Mariana Kočnera sprísnenie podmienok. Obmedzenia sa týkajú napríklad komunikácie s obhajcami, blízkymi a prostredníctvom pošty. Kolúzna väzba môže znamenať aj obmedzenie návštev, telefonáty a návštevy len v prítomnosti orgánov činných v trestnom konaní, respektíve s ich súhlasom. Obmedzený môže mať aj styk s ostatnými väzňami, napríklad v takzvanom vychádzkovom dvorci, ktorý je len o niečo väčší ako cela a s mrežami namiesto stropu.

Jeden zo skúsených banskobystrických trestných advokátov potvrdil, že kolúzna väzba znamená množstvo obmedzení pre obvineného.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Marian Kočner

Slovensko

Teraz najčítanejšie