Denník N

Jazdil som po boku Sagana a Contadora, skončil som ako 25-ročný. Svet mimo cyklistiky je väčší

S Petrom. Foto – archív M. K.
S Petrom. Foto – archív M. K.

Ľudia sa možno čudujú, prečo som to spravil. Mal som 25 rokov, ročne mi chodila na účet šesťciferná suma a plnil som si detský sen.

Veď ktorý chlapec by nechcel byť profesionálny cyklista a jazdiť po boku Alberta Contadora či Petra Sagana?

Ja som sa však rozhodol skončiť. Už ma to viac nebavilo a nechcel som robiť cyklistiku len pre peniaze. To by mi privodilo akurát tak úzkosť. Koniec bol jedinou alternatívou. Otázkou bolo len to, kedy príde.

Áno, mohol som si povedať, že sklopím uši a nechám sa športovou kariérou voľne unášať. Nejako by som určite preplával a ani hanbu by som si nespravil.

To však nie je môj štýl. Som zvyknutý, že si svoj život zariadim tak, ako chcem ja, a tak, aby bavil hlavne mňa. Nie aby som napĺňal predstavy niekoho iného.

Tento príbeh nie je o úspechu. Je o tom, ako som sa zariadil po tom, čo som zistil, že hviezdou nebudem. O tom, ako som vystúpil z bubliny a objavil svet, o ktorom som dovtedy nemal poňatia.

Michael Kolář

mám 26 rokov, som bývalý profesionálny cyklista. Narodil som sa v Prahe, do 12 rokov som žil v kanadskom Toronte. Po príchode do Žiliny som sa skamarátil s Petrom Saganom a jeho bratom Jurajom a rovnako ako oni som sa stal profesionálnym cyklistom. Pôsobil som v tímoch Tinkoff-Saxo a Bora-Hansgrohe. V roku 2018 som po majstrovstvách Slovenska ukončil profesionálnu kariéru.

Nič nestačilo

Ak ma poznáte, tak zrejme ako chlapíka, ktorý v roku 2016 potiahol Petra Sagana za druhým titulom majstra sveta v Katare.

Ešte pár sto metrov pred cieľom som bol na čele pelotónu, kde som pre Peťa vytváral výhodnú pozíciu.

Bol som hrdinom, stále len 23-ročný cyklista so sľubnou budúcnosťou. Tak to možno vyzeralo na prvý pohľad, no vnútri som prežíval čosi úplne iné. Ja som myslel na to, či ešte má cenu byť cyklistom.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Peter Sagan

Športovci píšu

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie