Denník N

Ako v Londýne nezabúdajú po slovensky a posielajú deti do slovenskej školy

Výtvory detí zo slovenskej školy a škôlky v Londýne. Foto – Slovak Learning
Výtvory detí zo slovenskej školy a škôlky v Londýne. Foto – Slovak Learning

Kde je na mape Trenčín, prečo je významný Spišský hrad, kto bol Juraj Jánošík – to sa deti učia už v prvých školských rokoch. Sme v slovenskej škole a škôlke, no nie na Slovensku – v Londýne. Chodia sem deti Slovákov žijúcich v Británii.

Prší a fúka nepríjemný vietor, je marec, takže na Britániu typické počasie. Jedna z najkrajších častí Londýna, Kensington Palace Gardens, je rovnako zahalená v daždi a hmle. Pochmúrnosť piatkového večera preruší dlhý rad ľudí postávajúcich na chodníkoch navôkol, väčšina z nich drží sviečku alebo transparent v jazyku, ktorému bežný Brit neporozumie. Kensington Palace Gardens je časť, kde sídli slovenská ambasáda, a tam sa dnes protestuje. Mesiac a pol sa stovky ľudí vracajú k symbolickému pomníku z fotiek na pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej.

Londýn je mesto, v ktorom je zrejme najvyšší počet Slovákov žijúcich v zahraničí, hoci presné čísla nie sú. Zo zahraničných miest najviac ľudí chodilo na protesty Za slušné Slovensko práve tu.

Odhady hovoria o približne 65-tisíc obyvateľoch rozmiestnených rôzne po Británii.

Londýn hľadá učiteľky

Monika Polákovičová je spontánny typ osobnosti: keď prvýkrát prišla do Británie, do Bristolu, tak len s jednosmernou letenkou, jedným kufrom a internátom zaplateným na tri noci. Prišla si zdokonaliť jazyk. Bola učiteľkou angličtiny, jej teoretická angličtina bola perfektná, ale praktická veľmi nie.

Začiatky boli náročné – najskôr pracovala v obchode a v reštaurácii, zároveň bola súčasťou asociácie učiteľov, kde jej medzitým overovali učiteľský certifikát a titul, aby sa mohla venovať učiteľstvu aj naďalej. Po troch mesiacoch začala pracovať ako zastupujúci učiteľ, popritom musela ďalej pracovať aj v reštaurácií. Práve tam sa spoznala s priateľom, stálym zákazníkom, ktorý jej odporučil, aby išla za svojím snom a skúsila Londýn, pretože tam je vždy dosť práce. Po dvoch rokoch sa Monika presťahovala do Londýna, kde si našla prácu učiteľky anglického jazyka na základnej škole.

V Londýne mala pár blízkych priateľov zo Slovenska, zhruba každý 80. občan Slovenska odchádza do Británie. Dostala sa až k človeku, ktorý zakladal víkendovú slovenskú školu a škôlku v Londýne. Monika tam začala učiť, neskôr sa stala jej riaditeľkou.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie