Denník N

SNS si netrúfa uzavrieť nákup obrnených áut za 800 miliónov

Vozidlo Patriot predviedla skupina CSG už v decembri 2017 vo vojenskom priestore na Záhorí. Foto N - Tomáš Benedikovič
Vozidlo Patriot predviedla skupina CSG už v decembri 2017 vo vojenskom priestore na Záhorí. Foto N – Tomáš Benedikovič

Zákazka na štvorkolesové obrnené vozidlá pre armádu mala byť hotová už tento rok, nakoniec to možno nestihnú ani do volieb. Chystajú medzinárodnú súťaž.

Nákup štvorkolesových vozidiel, ktorý je jedným zo zásadných projektov nominantov SNS na ministerstve obrany, zrejme nestihnú zrealizovať do parlamentných volieb. Ministerstvo tento týždeň oznámilo, že na vozidlá za takmer 800 miliónov eur vypíše medzinárodný tender.

„Na trhu existuje množstvo vozidiel, ktoré vyhovujú požiadavkám slovenských ozbrojených síl, preto navrhujeme ich obstaranie medzinárodnou súťažou,“ povedal minister Peter Gajdoš (SNS).

Celá zákazka tak naberie sklz. Ministerstvo pôvodne plánovalo, že nákup bude v tomto čase už hotový. Podľa vládneho materiálu z mája 2017 mali už vojaci jazdiť na prvých siedmich vozidlách.

Nominanti SNS však tento týždeň poslali na pripomienkovanie nový materiál, v ktorom navrhujú medzinárodný tender v roku 2019. Ministerstvo tvrdí, že ho uzavrie do konca budúceho roka, čo je veľmi ambiciózny cieľ.

S medzinárodnými tendrami, v ktorých medzi sebou súperia významné európske zbrojovky, nie sú na Slovensku takmer žiadne skúsenosti – až doteraz sa väčšina vojenských nákupov robila priamym zadaním. Bude tak stačiť, aby niektorá zbrojovka začala podávať námietky, a celý proces to môže zbrzdiť.

Navyše, ani vo vládnej koalícii nemusí byť vôľa podpísať mnohomiliónový nákup pár týždňov pred voľbami a vystaviť sa kritike opozičných strán. „Najlepšie na tomto nákupe je, že ho zrejme už nebudú podpisovať nominanti Andreja Danka,“ poznamenal tieňový minister obrany za OĽaNO Jaroslav Naď.

Podceňovaný biznis

Nákup vozidiel 4×4 je dlhodobo v tieni iných obchodov, ako sú americké stíhačky F-16 alebo osemkolesové transportéry z Fínska. Pre armádu, štátny rozpočet i potenciálnych dodávateľov však má veľký význam.

Ide v ňom o nákup 404 vozidiel v rôznych kategóriách: ide o bojové, prieskumné, veliteľské či protichemické vozidlá. Firmy, ktoré sa budú na zákazke podieľať, získajú istotu dodávok do roku 2029 a následne objednávky dlhodobého servisu.

Nominanti SNS tento nákup robia inak, než je na ministerstve obrany bežné: napríklad aj v tom, že o svojich krokoch vopred informovali verejnosť.

Vlani v decembri pozvali výrobcov, aby vozidlá nezáväzne predviedli vojakom i novinárom. O niekoľko mesiacov oznámili, že do užšieho výberu postúpili štyria, z ktorých si ministerstvo vyberie. Potom túto skupinu doplnili ďalší štyria.

Nakoniec je však všetko inak. Ministerstvo teraz navrhlo začať medzinárodnú súťaž, do ktorej sa môže prihlásiť každé vozidlo, ktoré splní požiadavky na rozmery a stupeň ochrany. Proces výberu sa tak fakticky začne od nuly.

Priveľa hráčov

Prečo sa SNS rozhodla, že svoje plány zmení?

Najpravdepodobnejšie vysvetlenie znie, že o projekt sa zaujíma až priveľa silných hráčov, z ktorých si Dankovi nominanti netrúfajú vybrať. A pokiaľ by si aj vybrali, ostatné koaličné strany by sa báli ich výber odsúhlasiť.

Prvým vážnym uchádzačom je vplyvný český zbrojár Jaroslav Strnad, známy dobrými vzťahmi s politikmi Smeru.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie