Denník N

Partner Penty Maták nechcel od štátu ani euro, na súde však žiadajú pol miliardy

Eduard Maták. Foto – TASR
Eduard Maták. Foto – TASR

Ministerstvo financií hovorí, že suma, ktorú Penta žiada za zákaz vyplácania zisku, je špekulatívna.

Pred polrokom hovoril spolumajiteľ Penty Eduard Maták Denníku N, že 750 miliónov eur, ktoré od štátu žiadajú ako odškodnenie na súde, je horibilná suma. „S plnou vážnosťou, ako jeden zo spoluvlastníkov Penty, môžem povedať, že nemáme záujem pripraviť daňových poplatníkov Slovenska ani o euro,“ povedal v júni.

Ukázalo sa, že nehovorí pravdu. Penta síce naozaj zmenila veľkosť žaloby voči štátu, no po jej zmenšení pýta vyše pol miliardy eur, hoci jej v skutočnosti štát nespôsobil takmer žiadnu škodu.

Penta ako majiteľ zdravotnej poisťovne Dôvera zažalovala štát pred ôsmimi rokmi. Dlho sa však nepojednávalo, prvé pojednávanie bolo len v polovici októbra tohto roka. Penta tak chce oficiálne náhradu škody za to, že prvá vláda Roberta Fica zakázala akcionárom zdravotnej poisťovne zisk.

Tento zákaz je však medzitým zrušený, Ústavný súd povedal, že je protiústavný, a za vlády Ivety Radičovej ho parlament zrušil.

Keď Penta pôvodnú žalobu podala, zákaz vyplácať si zisk ešte platil. Firma vtedy od štátu pýtala náhrady škody vo výške 750 miliónov eur bez úrokov. Výškou žalovanej sumy tak ide o jeden z najväčších súdnych sporov, aké kedy slovenské súdy riešili.

Penta o peniaze neprišla

Po ôsmich rokoch sa v spore medzi štátom a Pentou o zákaz zisku poisťovní začalo pojednávať. Rozhoduje o ňom sudkyňa Zuzana Belanová. Penta už nežiada 750 miliónov eur. Sumu znížili na 140 miliónov eur bez úrokov, čiže okolo 530 miliónov eur s úrokmi.

Pre rovnakú právnu úpravu žaluje štát aj Európska zdravotná poisťovňa, ktorá už na trhu nepôsobí a skrachovala. Táto bývalá poisťovňa patriaca skupine J&T žiada od štátu 30 miliónov eur.

Penta tvrdí, že žiada sumu, ktorá by mala zodpovedať jej škode za to, že si v rokoch 2009, 2010 a 2011 nemohla vyplácať v Dôvere zisk. Pre lepšiu predstavu, vlani mala Dôvera čistý zisk 17 miliónov eur, čo je 30-krát menej ako to, čo teraz pýta Penta.

Reálne však zákonný zákaz výplaty zisku poisťovni ani jej akcionárom žiadne peniaze nevzal. Dôvera bola aj v období zákonného zákazu výplaty zisku v pluse, len zisk ostal dočasne na účte poisťovne, ktorá ho tri roky nemohla posielať akcionárom.

V praxi sa navyše dial pravý opak zámeru zakázať Pente výplatu zisku. Za posledných 8 rokov si majitelia Dôvery vybrali z poisťovne iným kanálom zhruba 400 miliónov eur, čo je viac, ako boli ich zisky. Na vyplatenie týchto peňazí akcionárom si vzala Dôvera z banky úver a založené boli aj jej akcie. Úver nesplácajú akcionári, ale robí tak poisťovňa z peňazí zo zdravotného poistenia.

Špekulatívna suma?

Aj keď Penta žalovanú čiastku znížila, ministerstvo financií hovorí, že ide o špekulatívnu sumu. „Z dôvodu predloženia znaleckého posudku NR SR došlo k zníženiu sumy na súčasných 139 milióna eur. Už tento fakt vedie ministerstvo financií k záveru že žalovaná suma, či už pôvodná alebo aktuálna, bola postavená na špekulatívnych faktoroch,“ tvrdí ministerstvo financií.

A ako si ministerstvo vysvetľuje, že partner Penty Maták v júni povie, že nechce od štátu ani euro, a aj tak majitelia Dôvery žiadajú aj s úrokmi pol miliardy? „Ministerstvo financií vo svetle tohto vyjadrenia hodnotí túto sumu uplatňovanú voči sporu ako špekulatívnu,“ tvrdí ministerstvo.

Penta však nevidí rozpor medzi tým, že Maták povedal, že nebudú chcieť ani euro, a tým, že si v skutočnosti na súde žiadajú pol miliardy. „Vyjadrenie pána Matáka je aktuálne a plne zodpovedá aj nášmu súčasnému postoju k tejto téme,“ reagoval hovorca Penty Martin Danko.

Na ďalšie otázky neodpovedal s tým, že ide o prebiehajúci súdny spor, a tak nechcú ďalšie podrobnosti v ich stratégii bližšie komentovať. Zopakoval, že ich cieľom je mať súdne rozhodnutie, ktoré by im pomohlo, aby sa dosiahlo stabilnejšie legislatívne prostredie a nemenili sa podmienky fungovania zdravotných poisťovní.

Štát sa bojí prehry

Ministerstvo financií berie spor s Pentou vážne. O sporoch so zdravotnými poisťovňami pripravilo vláde materiál „Návrh postupu v sporoch Slovenskej republiky s akcionármi zdravotných poisťovní“, ktorý predložilo na vláde ešte v polovici decembra.

Vláda zatiaľ o tomto dokumente nerozhodla, rokovanie o ňom prerušila. Ministerstvo financií tvrdí, že sa o dokumente – jeho obsahu aj úlohách pre jednotlivé ministerstvá – rokuje.

V dokumente ministerstvo popisuje aj svoje obavy, že by mohla Penta v spore so štátom uspieť. Okrem sporu s Pentou totiž na slovenských súdoch prebieha aj spor s majiteľmi Európskej zdravotnej poisťovne.

Vlani v júli v druhom menovanom spore súd rozhodol, že majiteľom Európskej zdravotnej poisťovne vznikla škoda, píše sa v dokumente. Teraz by sa mala určiť jej výška. Európska ZP žiadala 30 miliónov eur.

Keďže v podobnom spore už existuje takéto rozhodnutie, ministerstvo financií tvrdí, že „rovnaký scenár by sa mohol zopakovať“ aj v spore s majiteľmi Dôvery. „Postup, kedy by súd v spore Penta kopíroval rozsudok v spore Európska ZP, nie je vylúčený,“ hovorí ministerstvo financií.

Pri spore s Európskou zdravotnou poisťovňou bol podľa ministerstva rozsudok vydaný na základe nálezu Ústavného súdu z roku 2011. Ten vyhlásil zákon, ktorý zakazoval majiteľom poisťovní vyplácať si zisk, za protiústavný.

Ministerstvá financií a zdravotníctva sa však s rozhodnutím Ústavného súdu nestotožňujú.

Dôvera: Tento spor Dôveru neovplyvní

Penta je najväčším súkromným investorom v zdravotníctve. Vlastní najväčšiu skromnú poisťovňu Dôvera, má aj najväčšiu sieť nemocníc na Slovensku – Svet zdravia.

V nej sú zatiaľ regionálne nemocnice najmä na východe Slovenska, ale začali už aj so stavbou veľkej nemocnice v Bratislave, nemocnicu postavili aj v Michalovciach.

Okrem toho majú najväčšiu sieť lekární pod názvom Dr. Max.

Riaditeľ poisťovne Dôvera Martin Kultan sa nechcel k sume, ktorú Penta žiada od štátu, vyjadrovať. Vysvetľuje to tým, že nepozná detaily výpočtu.

A ako si vysvetľuje, že akcionár poisťovne Maták ešte v júni hovoril, že nechce ani euro, a teraz žiadajú pol miliardy? Ani na to Kultan neodpovedal a odkázal priamo na Matáka.

Riaditeľ najväčšej súkromnej zdravotnej poisťovne neočakáva, že by súdny spor Dôveru nejako negatívne ovplyvnil. „Tento spor sa jej nijako nedotýka,“ povedal Kultan. Výsledok tak podľa neho ani nijako neovplyvní jej fungovanie.

Ak by Penta spor vyhrala, peniaze by dostala ona ako akcionár poisťovne, nie poisťovňa, ktorá platí zdravotnú starostlivosť.

K súdu medzi štátom a Pentou sa nechce vyjadriť ani vedenie siete nemocníc Svet zdravia či lekární Dr. Max. Zo sumy, ktorú Penta žiada, by sa dalo postaviť 15 takých nemocníc, ako postavili v Michalovciach.

Kde všade prebieha spor o zákaze zisku

Zákaz zisku zdravotných poisťovní prijala vláda a následne parlament za prvej vlády Roberta Fica. Konkrétne zákon, ktorý poisťovniam zakazoval, aby si ich majitelia vyplatili zisk, schválili v roku 2007 a začal platiť v roku 2008. Peniaze, ktoré poisťovne dostali cez poistenie, mali podľa zákona vrátiť naspäť do systému, a zisk si nemali vyplatiť majitelia, ale mali s ním nakladať inak. Napríklad financovať nejaké aktivity poisťovne, ktoré boli iné ako náklady na zdravotnú starostlivosť.

Časť poslancov sa obrátila na Ústavný súd a ten im dal za pravdu, že zákon je v rozpore s ústavou. V roku 2011 tak Ústavný súd povedal, že zákon o zákaze zisku nie je v poriadku a poslanci ho majú zmeniť. Dnes si tak majitelia môžu zisky vyplatiť.

Súd na Slovensku nie je jediný, ktorý prebieha pre zákaz vyplatenia zisku. Celkovo bolo deväť takýchto súdnych sporov, nielen na Slovensku, ale aj na medzinárodných arbitrážach.

Na arbitrážny súd sa obrátili majitelia poisťovní Dôvera, Apollo aj Union. Za pravdu dostali len majitelia Unionu a štát im mal vyplatiť 22 miliónov eur. Ale Slovensko sa odvolalo s tým, že zmluvy, na základe ktorých sa arbitráže konajú, nemôžu po vstupe do Európskej únie platiť. Súdny dvor EÚ dal Slovensku za pravdu, takže spor ešte nie je ukončený, a šanca, že štát nebude platiť nič, sa zvyšuje.

Pri Dôvere arbitrážny súd nerozhodoval priamo o veci, dôvodom bola štruktúra majiteľov Dôvery – keďže Dôveru priamo nevlastnila holandská spoločnosť, žalobu stopla. Slovensko vyhralo aj pri žalobe od Apolla.

Ale majitelia poisťovní sa obrátili aj na slovenské súdy. Okrem Penty tak Slovensko žalovali majitelia Euram Bank – to zastavili. Pri žalobe od firmy MCH Medical zo skupiny J&T, ktorá vlastnila Európsku zdravotnú poisťovňu, ešte súd konanie neukončil.

Penta o peniaze z poisťovne neprišla

Aj keď sa Penta súdi a žiada v žalobe odškodnenie, o peniaze neprišla. Počas toho, ako im poslanci obmedzili vyplatiť si zisk, sa Dôvera spojila s ďalšou súkromnou poisťovňou, Apollo. Spojenú poisťovňu vlastnila nielen Penta, ale aj cyperská spoločnosť Prefto Holding Limited. Oficiálne ju zastupoval právnik Daniel Futej, neoficiálne sa spomínal ako majiteľ Juraj Široký a ďalší ľudia z blízkosti Smeru.

Keď sa poisťovne spojili, urobili v účtovníctve poisťovne operáciu, ktorá ich chránila pred zákazom výplaty zisku. Urobili to tak, že po spojení poisťovní nanovo ocenili poistný kmeň, a hodnota firmy tak účtovne stúpla o 470 miliónov eur.

Nešlo o to, že by spojená poisťovňa mala o toľko viac hotovosti či majetku, hodnota narástla len na papieri. Dôležité je, že to poisťovni umožnilo posielať peniaze, ktoré formálne nie sú výplata zisku, a dokonca ich ani nemuseli zdaniť.

Zisk poisťovne by nedokázal pokryť tieto záväzky. Peniaze si majitelia vyplácali z bankového úveru, ktorý si vzali, a založili poisťovňu Dôvera. Keď v roku 2015 cyperská firma z Dôvery odchádzala, vyplatila si za päť rokov zhruba 200 miliónov z poisťovne. Takú sumu za toto obdobie získal aj druhý akcionár – Penta.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie