Denník N

Slovenská hudobná scéna 2018: Dobrá forma, ktorá sa začína prejavovať aj v zahraničí

Záber z pripravovaného hudobného dokumentu Ostrov hudby Film. Foto – Martina Slováková
Záber z pripravovaného hudobného dokumentu Ostrov hudby Film. Foto – Martina Slováková

Rôznych rebríčkov a ankiet sa tradične v posledných dvoch mesiacoch roka objavilo veľa, to je fakt. Ale už ste niekde čítali o slovenskej hudbe? Domáca scéna je pritom v dobrej forme a už sa to pomaly začína prejavovať aj v zahraničí. Čo nové a spomínania hodné teda u nás priniesol hudobný rok 2018?

Tento výber, ako každý, je úplne subjektívny. Nestojí len na albumoch, ale aj na jednotlivých pesničkách, dokonca na koncertoch a na niekoľkých najvýraznejších osobnostiach. Je to bilancia, ktorá sa dá brať aj ako minirecenzie.

Vianoce a klasika

Začnime od konca. Pred pár dňami sa objavili dva nové videoklipy, niečo ako alternatívny soundtrack ukazujúci, že nemusí byť všetko vždy len šťastné a veselé. The Wilderness zverejnili svoje vôbec prvé video k pesničke »Čo s tým hnevom«, ktorým potvrdzujú, že vôbec nie sú preceňovanou kapelou, ako sami tvrdia. Pôsobivý vizuál, našliapaný punk/hardcore v tvrdej trnafčine a s každým jedným slovom osobne odžitý text.

Plodný rok má za sebou rapper Branči Kováč alias Vec. Najskôr predstavil angažovanú reakciu na smrť Jána a Martiny v podobe drsnej skladby »Krv na rukách« a dvojsinglové EP doplnil ironickým »Slovákom«. Potom sa spojil s mladším rapperom Tonom S a s projektom Ultrazvuk stihli zverejniť tri novinky. Každá z nich je iná: od letného hitu (»Teleport«) cez odkaz k novembru ’89 (»Tváre slobody«) po predvianočnú nočnú moru pre všetkých hejterov (»Čo urobíš«).

Najskloňovanejšia udalosť roka, smrť mladého novinára a jeho partnerky, sa odrazila aj v klasickej hudbe. Dobrou správou je, že bez prvoplánového pátosu. Miro Tóth navyše skomponoval »Kvarteto siahajúcich chápadiel« na objednávku svetoznámeho súboru Kronos Quartet, ktorý ho odpremiéroval na Pohode. Nahrávka ešte nie je, ale bude. To isté platí aj o novinke »Black Swan« Martina Burlasa, ktorá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie