Denník N

Paulína Fialková dosiahla ďalší výborný výsledok, v šprinte skončila tretia

Foto - TASR
Foto – TASR

Paulína Fialková skončila tretia v biatlonových pretekoch Svetového pohára v šprinte na 7,5 km v Novom Meste na Morave. V streľbe nespravila ani jednu chybu.

Slovenská biatlonistka potvrdila výbornú formu z aktuálnej sezóny, v ktorej už tretíkrát obsadila miesto na pódiu. Pri doterajších šiestich štartoch skončila najhoršie na siedmej pozícii. V celkovom hodnotení SP sa posunula na druhú priečku, s náskokom 14 bodov vedie Talianka Dorothea Wiererová.

Anastasia Kuzminová urobila na strelnici dve chyby a skončila na 11. mieste.

Za víťaznou Nórkou Marte Olsbu Röiselandovou zaostala P. Fialková o 6,2 sekundy, druhú priečku obsadila Nemka Laura Dahlmeierová (+4,5). Tesné rozostupy dávajú slovenskej biatlonistke sľubné šance aj v zajtrajších stíhacích pretekoch.

Veľká favoritka Finka Mäkarainenová netrafila až päť terčov, nedarilo sa ani biatlonistkám z Talianska.

Výsledky

P. Fialková: Chcela som vyhrať

Paulína Fialková bola v cieli spokojná, no trochu ju mrzel tesný odstup od prvej priečky. „Maximálne spokojná nie som, chcela som zvíťaziť, najmä keď som všetky terče trafila. Výsledok je však pekný a ja sa z neho teším. Naďalej sa budem snažiť, aby som konečne zvíťazila, dúfam, že takýto vianočný darček si stihnem pribaliť. Na trati sa žiadalo vydať veľa síl, bola s novým snehom mäkká, borila sa, ja som si však na takýto podklad navykla už v príprave. Na strelnici bol veľký tlak spôsobený búrlivou atmosférou, ja som sa proti nemu vedela obrniť. Lyže poslúchali, vzhľadom na podmienky boli dobre pripravené,“ vravela v cieli pre RTVS.

Menej spokojná bola Anastasia Kuzminová. „Dve chybičky na strelnici ma mrzia, na druhej strane ma potešil bežecký čas. Celkove to nebol výkon, aký som chcela ukázať, jednoducho potrebujem lepšie zastrieľať. Husté sneženie spôsobilo, že trať bola rozbitá, bolo to naozaj ťažké.“

Anna Murínová, trénerka sestier Fialkových, Paulínu pochválila slovom „bravúrne“. „Niet čo vytýkať, naozaj to zvládla perfektne, či už na trati, alebo na strelnici. V snežení a daždi to bolo pre všetky zložité, ja len dúfam, že pod vianočný stromček si ešte stihne Paula pribaliť aj ten najočakávanejší darček – víťazstvo. Má na to ešte dva pokusy.“

K absolútnej spokojnosti chýbal aj lepší výkon Ivony Fialkovej, ktorá sa ocitla mimo bodovanej štyridsiatky. „Fyzicky som sa vytrápila, tak ako asi všetky, krásna atmosféra nás poháňala vpred. Tu je strelnica dosť náročná, pred ňou musíte zvládnuť stúpanie, potom sa zasa správne vydýchať – a mnohé na to doplatili. Paula opäť ukázala, že si vyhradila miesto v absolútnej elite, a spolu sa z toho veľmi tešíme.“

Priebeh pretekov

P. Fialková sa snažila nadviazať na predchádzajúce výsledky a aj v šiestych pretekoch sezóny skončiť opäť v top desiatke, alebo tretí raz v najlepšej trojke. Anastasia Kuzminová štartovala s číslom 52 a mala takmer všetky vážne konkurentky pred sebou. Jej cieľom bola desiatka, do ktorej predtým prenikla dva razy, no zatiaľ jej chýbalo medailové umiestenie.

Spočiatku pomerne husté sneženie 96 biatlonistkám na štarte sťažovalo beh i mierenie na strelnici. Veľká favoritka Mäkäräinenová musela na trati doháňať stratu, ktorú nabrala na treťom ležkovom terči. V streľbe stojmo dokonca trafila len jediný, ten druhý terč a úplne šprint na Vysočine v búrlivej atmosfére pokazila.

P. Fialková (strelecká bilancia 0-0) mierila ležmo presne a vyšvihla sa na prvé miesto až dovtedy, kým ju nepreskočila Nórka Olsbu Röiselandová a neskôr Švajčiarka Häckiová, ktorá sa však spomalila na druhom stojkovom terči.

Ku koncu sa k nim pridala aj Dahlmeierová, s trestným okruhom nabratom pri prvom stojkovom výstrele. Čakalo sa aj na Ukrajinku Vitu Semerenkovú, po ‚ležke‘ rýchlejšiu ako P. Fialková, tiež sa však nevyvarovala jednej chyby v stojkovej polohe.

Prekvapujúco bola pred slovenskou biatlonistkou po streľbe ležmo aj Kanaďanka Beaudryová, síce strelecky tiež čistá, no v konečnom súčte pomalšia na lyžiach.

P. Fialková ukázala v streľbe stojmo pevné nervy, všetky terče vybielila a vyrazila na trať so šancou premiérovo v SP zvíťaziť. Z jej súperiek Talianka Vittozziová nevybielila posledné dva terče, dvakrát minula terč aj Ruska Jurlovová a čakalo sa potom najmä na Nórku Röiselandovú, ako zvládne ‚stojkuˇ.

Chybu neurobila a na medzičase hneď po nej viedla pred slovenskou biatlonistkou o 8,5 sekundy. Severanka bežala výborne a zdolala P. Fialkovú v cieli o 6,2 sekundy.

Pre 28-ročnú Nórku, striebornú na ZOH v Pjongčangu, to znamenalo premiérové víťazstvo v kariére. P. Fialková sa šiestykrát zo šiestich pretekov objavila túto zimu v top desiatke a štvrtý raz v kariére vyskočila na medailové pódium, prvý raz však v šprintérskej disciplíne.

Už sa zdalo, že zostane druhá, s číslom 84 sa však vrátila impozantne do kolotoča SP dvojnásobná olympijská víťazka Nemka Dahlmeierová, ktorá ju z druhej priečky posunula na tretiu.

Anastasia Kuzminová (1-1) ‚ležku‘ zvládla s jednou chybou na prvom terči, v ‚stojke‘ minula posledný terč a vytlačila sa z boja o pódium, v konečnom dôsledku aj z top desiatky.

Snažila sa aj I. Fialková (strelecká bilancia 0-2), no streľba stojmo ju poslala na dva trestné okruhy a s takouto záťažou sa už nemohla výraznejšie presadiť.

Výsledky

šprint na 7,5 km: 1. Marte Olsbu Röiselandová (Nór.) 19:44,6 (0 tr. okr.), 2. Laura Dahlmeierová (Nem.) +4,5 (1), 3. Paulína FIALKOVÁ (SR) 6,2 (0), 4. Anais Chevalierová (Fr.) 23,0 (1), 5. Lena Häckiová (Švajč.) 29,3 (1), 6. Hanna Oebergová (Švéd.) 31,0 (0), 7. Vita Semerenková (Ukr.) 31,4 (1), 8. Kinga Zbylutová (Poľ.) 32,1 (0), 9. Dorothea Wiererová (Tal.) 38,3 (2), 10. Irina Starychová (Rus.) 40,9 (0), 11. Anastasia KUZMINOVÁ 41,7 (2), …49. Ivona FIALKOVÁ (obe SR) 1:54,3 (2)

Priebežné hodnotenie SP (6 z 26 pretekov): 1. Wiererová 284, 2. P. FIALKOVÁ 267, 3. Mäkäräinenová 245, 4. Vittozziová 225, 5. Starychová 189, 6. Hojniszová 188, …11. KUZMINOVÁ 145, 59. I. FIALKOVÁ 14

SP v šprinte (3 z 9): 1. Wiererová 146, 2. P. FIALKOVÁ 122, 3. Mäkäräinenová 114, 4. Vittozziová 106, 5. Starychová 92, 6. KUZMINOVÁ 84, …

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Anastasia Kuzminová

Paulína Fialková

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie