Denník N

Tento rok sme uviedli novú rubriku Rodina a vzťahy. Tieto texty z nej by sme vám radi pripomenuli

Jana Albertová, mama autistického Dominika, napísala pre Denník N poctivý a nič neskrývajúci príbeh o tom, čo znamená, keď sa do rodiny narodí dieťa so zdravotným znevýhodnením, a ako sa rodičia musia boriť so zlyhávaním štátu, ktorý často nedokáže pomôcť.

 

Párová terapeutka Jolana Kusá v rozhovore s Riou Gehrerovou opísala a vysvetlila najčastejšie partnerské a rodinné problémy, ktoré u nej riešili a riešia jej klienti. Myslí si, že k nim dochádza aj preto, že ľudí nikto nezoznámil s tým, ako má vzťah fungovať.

 

53-ročný Ivan nám porozprával o tom, čo je na Slovensku stále veľké tabu. Bol psychicky aj fyzicky týraným mužom. Jeho príbeh dokazuje, že násilie nie je o fyzickej, ale mocenskej prevahe jedného z partnerov.

 

Životné osudy Vilmy, Dany a Denisy, naopak, opisujú pomerne zmapovaný a neustále sa opakujúci fenomén domáceho násilia. Sú svedectvom, že jeho obeťou môže byť každá žena a jej dieťa.

 

„Čím dlhšie pracujem s rodinami, tým viac som presvedčená, že pre každého je správna iná cesta,“ povedala v rozhovore s Veronikou Folentovou špeciálna psychologička Zuzana Zimová. Rozprávali sa o moderných rodičoch, ktorí hľadajú rady aj na sociálnych sieťach.

 

Katarína Kiššová napísala príbeh ženy, ktorú pred jej partnerom vystríhala jej vlastná rodina. Je totiž Róm a predsudky stále fungujú.

 

Športová psychologička Silvia Šušorová Veronike Prušovej povedala, že pre malých športovcov aj ich často ambicióznych rodičov najväčším úspechom bude to, ak dieťa bude športovať celý život.

 

V tejto rubrike sme zverejňovali aj články z denníka Washington Post, ktoré mali často poradenský charakter. Tento napríklad odporúčal, čo robiť v pomerne obvyklej a pre mnohých rodičov stále nezvládnuteľnej situácii.

 

Ktoré obdobie nášho života je najšťastnejšie? Psychiater Pavel Černák Jane Németh povedal, že o tom sa dá polemizovať, ale je zrejmé, že šťastie hľadáme stále a všade. V rodine, vo vzťahoch aj v práci.

 

A na záver príbeh pani Violy, ktorý je o tolerancii, pochopení, súcite a vzdore voči spoločenským konvenciám, ale hlavne o láske.

Ako si budovať hlboké vzťahy bez osamelosti? Kúpte si knihu Umenie blízkosti – rozhovory Moniky Kompaníkovej s psychológom Jánom Hrustičom.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Rodina a vzťahy, Slovensko

Teraz najčítanejšie