Denník N

Ako sme zistili, že Kaliňák pristavil lietadlo únoscom a Danko vykradol 5 učebníc. Kauzy Denníka N

Foto N – Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček a TASR
Foto N – Tomáš Benedikovič, Vladimír Šimíček a TASR

Výber šéfredaktora: Najdôležitejšie texty, v ktorých Denník N tento rok odhalil dovtedy nepoznané udalosti.

Viac ako rok sa Robert Kaliňák tváril, že Slovensko s únosom vietnamského manažéra nič nemá. Nemeckí vyšetrovatelia už vedeli, že sme únoscov hostili vo vládnom hoteli Bôrik, Bratislavou prefrčali v oficiálnej vládnej kolóne a z Európy odleteli v našom vládnom lietadle. Až po tomto článku Moniky Tódovej však bolo aj na Slovensku zrejmé, že vietnamská návšteva bola skôr únosom ako diplomatickým stretnutím a dalo sa to vidieť voľným okom.

Trvalo mesiace, kým sa slovenskí policajti odvážili prehovoriť. Tajné stretnutia, overovanie, popritom dohodovanie sa s kolegami z nemeckého denníka Frankfurter Allgemeine Zeitung, lebo bez informácií z nemeckého vyšetrovania by sme tento text nenapísali.

Robert Kaliňák sa aj dnes tvári, že s únosom nič nemá. Bol to však on, kto pristavil únoscom lietadlo, nechal ich naložiť zbitého, omámeného a neslobodného Trinh Xuana Thanha a ešte predtým mu jeho ľudia vystavili falošné víza a Poliakom, ktorým sa zdal let podozrivý, klamali, že ide o pracovnú cestu ministra Kaliňáka a na palube bude aj samotný minister vnútra.

 

Na začiatku boli ministri v českej vláde Andreja Babiša, ktorí museli odstúpiť pre podvody pri štúdiu na vysokej škole. Začali sme sa pozerať na diplomové práce slovenských politikov. Pri pátraní po rigoróznej práci predsedu parlamentu a SNS Andreja Danka sa objavil problém. V žiadnej databáze ani knižnici vysokej školy na Slovensku ju nevedeli nájsť.

Mária Benedikovičová týždne hľadala, hovorila s ľuďmi z univerzít a knižníc. Nakoniec sme oslovili aj Andreja Danka a dali mu viac ako týždeň, aby nám vysvetlil, kde je jeho rigorózna práca. Odmietol odpovedať, po zverejnení nášho textu sa práca objavila, ale s popleteným krstným menom a Danko ju medzitým dal skryť.

Dnes vieme, že Andrej Danko svoju prácu vykradol z piatich učebníc, niet pochybnosti, že je to podvod a nie rigorózna práca, ktorá by mu umožňovala používať titul JUDr. V tej práci je asi pôvodný iba podpis Andreja Danka.

Dočítal som posledný text Jána Kuciaka, ktorý nám dali k dispozícii kolegovia z Aktuality.sk. Okamžite bolo jasné, že ho musíme zverejniť. Po krátkej porade však bolo jasné aj to, že musíme ísť na východ a pokračovať v hľadaní talianskej mafie.

Andrej Bán prišiel na polia pri Michalovciach či Sobranciach a po pár dňoch mi volal, že skutočným problémom nie sú mafiáni z Talianska, ale tí naši, zo Smeru a SNS. Dnes vieme, že podvody s pôdou a dotáciami z eurofondov sú na Slovensku rozšírené a netrápia farmárov iba na východe. Ministerka Matečná sa však naďalej tvári, že ona za nič nemôže.

 

Na úškrn Roberta Fica, keď podáva demisiu do rúk prezidenta Andreja Kisku, sa nedá zabudnúť. Pamätáme si aj mlčiaceho Petra Pellegriniho, ktorému rukou Fico ukazuje, kde má stáť a počúvať.

Niekde vtedy kolega Miro Kern začal skúmať majetok nového premiéra a zistil, že si kúpil nový byt od firmy blízkej J&T. Pellegrini sa pokúsil vysvetliť, kde naň zobral peniaze aj to, že je len náhodou, že ho kúpil v čase, keď tlačil na úľavy pre J&T. Pellegrini je stále premiérom, zostali však aj pochybnosti, či naozaj legálne zarobil toľko, aby si takýto byt mohol kúpiť.

 

Bol to náš bývalý kolega. Novinárska hviezda a potom tajný. Peter Tóth už roky nie je hrdina a preslávil sa špinavou prácou. Napriek tomu bolo zistenie, že viac ako rok sledoval novinárov vrátane Jána Kuciaka a že to robil pre Mariana Kočnera, šokom. Tá hrozná vražda dostala ďalšiu reálnu tvár.

Znovu sa ukázalo, že v ohrození života nebol iba Ján Kuciak, ale aj ďalší novinári. Peter Tóth začal hovoriť, až keď mu hrozilo, že by sa mohol javiť ako spolupáchateľ. Bez ohľadu na to, čo sa stalo Jánovi Kuciakovi a kto si to objednal, je odsúdeniahodné, ak niekto sleduje novinárov.

 

Toto nie je investigatíva. Článok Ondreja Gažoviča však odhalil, že asistentka premiéra Roberta Fica nebola len spojkou talianskej mafie na úrade vlády, ale aj členkou premiérovej delegácie u nemeckej kancelárky Angely Merkelovej. Mafia ešte nikdy nebola tak blízko slovenského premiéra a jeho vinou aj nemeckej kancelárky.

 

Aj tento rok sme sa pokúšali zistiť, kto je za všetkými tými dezinformáciami, ktoré sa na nás valia. Hľadali sme konkrétnych ľudí, ktorí klamstvá píšu, šíria a platia. Kolega Vladimír Šnídl neodhalil, že to všetko riadi Moskva; jedného Rusa, ktorý sa radí s Kremľom, však našiel.

 

Prokurátor Vasiľ Špirko stojí na dvore špeciálnej prokuratúry a hovorí o podozreniach z korupcie, ktoré by sa mali týkať Roba a Jana. Všetci vedia, že hovorí o bývalých ministroch Kaliňákovi a Počiatkovi. Je to nevídané, lebo to hovorí rešpektovaný prokurátor. Kolegyňa Marianna Onuferová sa potom pokúšala overiť jeho slová a zistila, že v obchodoch, ktoré Špirko opisoval, sa naozaj diali čudné veci a priestor na korupciu tam bol veľký ako dvor špeciálnej prokuratúry.

 

Bol to príchod roka, vlastne skok Jaguara. Vláda nás presviedčala, že získať ďalšiu automobilku stálo 130 miliónov eur. Kolegyňa Daniela Krajanová to s odborníkmi opakovane počítala a zistila, že to stálo najmenej 700 miliónov eur. Viktor Stromček celú akciu zorganizoval tak, že sa všetko predražilo – zrejme aj preto, lebo vybral pozemky s rizikom zatopenia.

 

Juraj Koník sa systematicky venuje lesom a slovenskej divočine. Je to jedna z najvážnejších tém súčasnosti, lebo bez lesov nebudeme. V tomto texte nenájdete vinníkov šialeného rúbania ani firmy, ktoré na tom zarábajú. Stretnete tisícročnú borovicu a možno aj dôvod, aby sme to rúbanie zastavili.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie