Denník N

Kotlebov poslanec Mizík kádruje vyznamenaných podľa židovského pôvodu, Danko ho preverí

Stanislav Mizík z ĽSNS. Foto – TASR
Stanislav Mizík z ĽSNS. Foto – TASR

Stanislav Mizík sa má ospravedlniť a zaplatiť pokutu aj za svoje výroky v parlamente, kde nazval islam satansko-pedofilným dielom diabla.

Poslanec Kotlebovej strany ĽSNS napadol zoznam ocenených osobností, ktorým prezident Andrej Kiska v pondelok 9. januára odovzdal štátne vyznamenania. Dôvod? O viacerých tvrdí, že sú židovského pôvodu.

Takto spochybnil napríklad ocenenie pre historika Ivana Kamenca, známeho režiséra Juraja Herza či Evu Mosnákovú, ktorá sama zažila prenasledovanie Židov ľudákmi a nacistami v časoch nedemokratického režimu Slovenského štátu. Mosnáková holokaust prežila a o jeho hrôzach svedčí dodnes aj na verejných podujatiach.

„Prvé, čo urobili, bolo, že vytiahli z domu židovského rabína. Trápili ho a ponižovali pred jeho vlastnými deťmi. Keď to ostatní Židia videli, z Handlovej odišli,“ spomínala Eva Mosnáková, ktorú po tomto zážitku poslali rodičia radšej k maminej rodine do Brna.

Predseda parlamentu Andrej Danko avizoval, že na Mizíka za jeho protižidovské výroky o štátnych vyznamenaniach podá návrh na disciplinárne konanie. „Budeme sa tým vážne zaoberať. V rámci toho, čo môžeme, neostane nitka suchá na ĽSNS.“

Zdroj - FB Kotleba - Ľudová strana Naše Slovensko - Bratislavský kraj.
Zdroj – FB Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko – Bratislavský kraj

Prekáža divadlo aj festival

Mizík okrem vyznamenaných, ktorým pripisuje židovský pôvod, v statuse na facebookovej stránke bratislavskej organizácie Kotlebovej strany útočí napríklad aj na zakladateľku divadla Romathan Danielu Šilanovú, lebo je „fanatička do cigánskych zvykov“, či na organizátora festivalu Pohoda Michala Kaščáka. Na festivale sa totiž „podľa zlých jazykov“ zbiehajú „huliči trávi“ a propaguje „homosexualita a slniečkarstvo“.

Status podpísaný poslancom parlamentu preverí trestný odbor generálnej prokuratúry. Hovorkyňa Andrea Predajňová na otázku Denníka N k Mizíkovým vyjadreniam odpísala, že ju spracujú ako e-mailový podnet na prešetrenie možného porušenia zákona. Podľa policajného prezidenta Tibora Gašpara sa Mizíkom bude zaoberať aj polícia.

Výroky jasne odsúdila aj ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd). „Nemusí každý súhlasiť s vyznamenaniami, ktoré udelil prezident Kiska, ale kádrovanie ich držiteľov podľa pôvodu, ako to urobil poslanec Mizík na internete, je už ďaleko za hranicami, ktoré môžeme ako spoločnosť akceptovať. Výroky poslanca sú nielen hlúpe, ale pre spoločnosť nebezpečné.“

Mizíka za iné nenávistné výroky potrestal v decembri aj parlamentný mandátový a imunitný výbor. Vyzval ho, aby sa ospravedlnil a zaplatil pokutu tisíc eur; udiať by sa to malo na najbližšej parlamentnej schôdzi. Poslanec ĽSNS výboru odkázal, že si za svojimi slovami stojí.

Trest sa má týkať napríklad vyjadrenia, že „každý normálny Európan, kresťan či ateista, musí mať strach pred satansko-pedofilným dielom diabla, teda islamským náboženstvom“, ktoré Mizík predniesol na októbrovej schôdzi Národnej rady.

Mazurek zostal bez trestu

Denník N požiadal o stanovisko aj vedenie Kotlebovej ĽSNS. Nie je to prvý raz, čo sa poslanci strany zviditeľnili nenávistnými výrokmi voči Židom a iným menšinám. Poslanca Milana Mazureka polícia vyšetrovala za to, že na Facebooku tvrdil, že 6 miliónov a mydlá zo Židov sú lži a rozprávky.

Poslanec Milan Mazurek pri vlaňajšom pochode proti moslimom kričal na moslimskú rodinu: „J…m vášho Alaha!“ Reprofoto – YouTube
Poslanec Milan Mazurek pri vlaňajšom pochode proti moslimom kričal na moslimskú rodinu: „J…m vášho Alaha!“ Reprofoto – YouTube

„Neobhajujem žiadny režim, ale o tretej ríši vieme iba lži a rozprávky o 6 miliónoch a mydlách zo Židov. O Hitlerovi sa učia samé klamstvá,“ napísal. Polícii to nestačilo a povedala, že trestný čin popierania holokaustu nespáchal.

„Najmä vzhľadom na nepatrnú mieru závažnosti preverovaných výrokov je namieste otázka, či formou boja s konkrétnymi vyššie uvedenými názormi má byť trestný postih, teda právna represia, alebo argumentácia a presvedčovanie,“ argumentovala polícia.

Policajti v odmietnutí stíhania napísali, že pre spoločnosť je lepšie, keď ľudia niektoré názory zdieľajú, lebo sú o nich presvedčení, a nie preto, že za iné názory by im hrozil trest. „Je dôležité uviesť, že autor vo svojom príspevku doslova uvádza ‚Neobhajujem žiadny režim‘,“ všimli si ešte vyšetrovatelia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Slovensko

Teraz najčítanejšie