Denník N

Najlepšie reportáže a rozhovory zo sveta za rok 2018

Vybrali sme jedenásť reportáží a rozhovorov, ktoré patria medzi to najlepšie, čo sme tento rok vydali v zahraničnej rubrike.

Tomáš Forró bol v jednom z najnebezpečnejších miest sveta. „Prívaly vody práve zmývajú dve veľké kaluže krvi priamo pri hoteli Shaira, v ktorom mám bývať. Mŕtvoly už odviezli. Do mesta Quibdó som dorazil pred necelou hodinou a ešte netuším, že lejak bude o niekoľko dní zmývať z asfaltu aj moju krv.“

 

Darryl Davis je Afroameričan, ktorý sa skamarátil s 20 členmi Ku Klux Klanu. Tvrdí, že priamo presvedčil 40 až 60 členov, aby tento spolok opustili, nepriamo ďalších 200. V rozhovore hovorí, že im len podával informácie, o ktorých mohli premýšľať. Komunikovať s rasistami je podľa neho lepšia cesta, ako ignorovať ich.

 

Otrava bývalého ruského agenta Sergeja Skripaľa a jeho dcéry bola jednou z najväčších medzinárodných káuz uplynulého roka. Vyvolala napätie medzi Britániou a Ruskom a viedla k vyhosteniu desiatok ruských špiónov. Mirek Tóda bol v pokojnom stredovekom meste Salisbury, ktorého obyvatelia až do incidentu netušili, že majú za suseda bývalého ruského špióna.

 

Navštívil som najlepšiu krajinu na svete, v ktorej by som nikdy nechcel žiť, píše v reportáži zo Singapuru Jakub Goda. Singapur sa za pár desaťročí premenil zo skorumpovanej krajiny na ázijský vzor a centrum excelencie v mnohých oblastiach. No nie všetko je ideálne.

 

Ukrajinský prezident Porošenko vyhlásil v novembri vojnový stav, obyvatelia Mariupola však hovoria, že oni ho majú už dávno. „My sme vo vojnovom stave už niekoľko rokov. Boli sme v ňom, už keď nám rakety dopadali blízko nášho domu v Mariupole. Teraz je to len oficiálne a s rizikom, že prídeme o prístup na more,“ hovoria miestni.

 

Etický heker Tomáš Volný mal za sebou svoj prvý „hack“, keď mal sedem. Obišiel prihlasovaciu obrazovku Windowsu svojich rodičov. Dnes podniká hekerské útoky z dobrých úmyslov a je za to platený. V rozhovore rozpráva, ako si chrániť vlastnú WiFi, aký používať čet, kedy sa oplatí zapnúť VPN a či je bezpečnejší Android alebo iPhone.

Informačná vojna sa na Ukrajine neskončila ani viac ako štyri roky po anexii Krymu. Ukrajincom sa za ten čas podarilo znížiť dôveru v ruské médiá a odnaučiť ľudí od ruských sociálnych sietí. Zakladateľ portálu StopFake Jevhen Fedčenko a ďalší odborníci rozprávajú, ako sa im to podarilo.

 

Jan Tomasz Gross patrí medzi najvýznamnejších poľských historikov, ktorí sa venujú druhej svetovej vojne. Okrem iného poukazuje na zločiny Poliakov počas nacistickej okupácie. V Poľsku mu za jeho vyjadrenia hrozili súdom. „To, čo sa momentálne deje, je úplne desivé. Na sociálnych sieťach je veľká búrka antisemitského nenávistného prejavu,“ hovorí v rozhovore.

 

Andrej Bán opisuje osud a príbeh Kosova, ktoré sa počas desiatok návštev prepojili s jeho vlastnými. „Pre mnohých Slovákov je dnešné Kosovo arénou mafiánov a štátom, ktorého prezidentom je vojnový zločinec. Dodnes u nás vládne predstava, že Srbi sú tí dobrí a Albánci tí zlí. Napokon, aj Marian Kotleba začínal svoju politickú kariéru transparentom Kosovo je Srbsko.“

 

V októbri otriasla Európou vražda bulharskej novinárky Viktorije Marinovovej. Vyšetrovanie ukázalo, že čin nesúvisel s jej prácou. Tomáš Vasilko v meste Ruse zisťoval, čím je ešte prípad iný oproti vražde Jána Kuciaka a prečo to majú novinári v Bulharsku ťažké.

 

Slobodné médiá čelia v Rusku neustálym útokom vládnej moci. V krajine existujú dva druhy novinárov dvoch kategórií – tých, čo robia propagandu, a tých, čo riskujú svoje vlastné životy. Žurnalistov z novín Novaja gazeta neodradilo v odhodlaní odhaľovať pravdu a zločiny vlastného režimu ani brutálne násilie, ktorému čelia.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Svet

Teraz najčítanejšie