Denník N

Keď sa „áno“ na svadbe ťažko dralo z úst, ale všetci vám hovorili, že pochybnosti sú bežné

Ilustračné foto - Flickr.com/Chris P.
Ilustračné foto – Flickr.com/Chris P.

Mária a Patrik vstupovali do svojich manželstiev s pochybnosťami. V jednom prípade si na seba manželia zvykli, druhý sa skončil rozvodom.

Mesiace od zásnub do svadby nie sú naplnené len prípravami na obrad, na hostinu a na svadobnú cestu, ale u niektorých ľudí aj pochybnosťami. Môžu sa napríklad pýtať: Robím dobre? Je to ten pravý, tá pravá? Je naozaj nevyhnutné, aby sme sa sobášili v dobe, keď stále viac párov žije aj „bez papiera“? Som pripravený, pripravená dodržať všetky manželské sľuby, vrátane vernosti? Je normálne, že mám pochybnosti? Mám, alebo nemám o nich hovoriť so svojím nastávajúcim či so svojou nastávajúcou?

Kedy sú pochybnosti prirodzenou súčasťou očakávania, trémy či vzrušenia a kedy sú už indikátorom, že niečo nie je v poriadku a že by bolo dobré vypočuť svoju intuíciu aj za cenu nepríjemností pre odvolanú svadbu?

Po rokoch prežitých vo svojich manželstvách dnes 49-ročná Mária a 36-ročný Patrik priznávajú, že ich svadobné dni neboli práve šťastné. Hovoria, že k oltáru ich priviedol skôr pocit zodpovednosti a strach zo spoločenského škandálu. Na otázku, či mali vypočuť svoju intuíciu, však majú úplne odlišnú odpoveď. Mária ľutuje, že svoju intuíciu zadupala, Patrik je, naopak, rád, že jej odolal. Obaja sa však zhodnú, že váhavé „áno“ poznačilo ich manželstvá na dlhý čas.

Pochybnosti sú isté riziko

Štúdia Kalifornskej univerzity skúmala, či majú predsvadobné pochybnosti vplyv na manželstvo a jeho stabilitu. Ukázalo sa, že takéto pochybnosti sú varovnými signálmi, že manželstvo bude mať problémy.

Predsvadobná neistota, hlavne medzi ženami, predpovedá vyššiu šancu na rozvod a menšiu spokojnosť v manželstve. Na štúdii sa zúčastnilo viac ako 230 párov, výskumníci s nimi hovorili na začiatku ich manželstva a potom každého pol roka počas štyroch rokov.

Spomedzi tých žien, čo sa priznali, že mali pochybnosti, sa do štyroch rokov rozviedlo 19 percent. Medzi ženami bez pochybností došlo k rozvodu v ôsmich percentách. Z mužov, ktorí uviedli, že mali pochybnosti, sa rozviedlo 14 percent, zatiaľ čo z tých, čo pochybnosti nemali, sa rozviedlo 9 percent.

Ľudia, čo hovorili o pochybnostiach pred svadbou, ale zostali spolu, opisovali svoje manželstvo ako menej šťastné častejšie ako ostatní a aj sa viac sťažovali.

„Moje manželstvo naozaj nebolo šťastné. Nedochádzalo v ňom k otvoreným konfliktom, neviem o tom, že by ma manžel podvádzal, aj ja som bola verná, ale dobré to nebolo. My sme naozaj boli dve veľmi odlišné povahy a obaja sme boli len málo ochotní tolerovať toho druhého a snažiť sa o nejakú zmenu,“ hovorí Mária, ktorá sa rozviedla pred tromi rokmi.

V manželstve, o ktorom pochybovala už v svadobný deň, vydržala 22 rokov. „Zostali sme spolu kvôli deťom. Mali sme ich tri, narodili sa v priebehu štyroch rokov. Keď najmladšie z nich dosiahlo dospelosť, išli sme od seba.“

Mária a jej exmanžel sa poznali od detstva. On bol najlepší kamarát jej brata, potom na gymnáziu boli spolužiaci, ale nechodili spolu. Dali sa dokopy až na vysokej škole.

„Mňa vtedy opustil muž môjho života a on bol taký kamarát do dažďa. Keď mi povedal, že je zamilovaný, nemala som srdce ho odmietnuť, lebo aj doma som počúvala, aký by sme boli pekný pár. Svadbu sme si naplánovali hneď po škole,“ hovorí Mária.

Nie si sama

Asi dva mesiace pred svadbou mala Mária vážnu krízu. „Obaja sme z katolíckych rodín, chodili sme k farárovi na prípravu, a keďže som ju brala naozaj vážne, začala som mať pochybnosti, či som naozaj schopná takej lásky, či ju cítim, či naozaj verím tomu, čo budem hovoriť pred oltárom. Naozaj ma to trápilo a povedala som to mame. Tá sa do mňa okamžite pustila, že či mám iného, ako si to predstavujem, taká hanba, už sa nikdy nevydám, že ju zo mňa porazí. Nechala som to radšej tak, nikam to neviedlo.“

So snúbencom o tom nehovorila. „Bola som zbabelá, veľmi mladá a hlúpa a čo som nevedela povedať priamo, to som sa pokúšala dosiahnuť rôznymi trikmi,“ opisuje teraz.

Snažila sa vyvolať

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rodina a vzťahy

Teraz najčítanejšie