Denník N

Editor Wikipédie: Konšpiračné médiá ako zdroje odstraňujeme, Kotlebov článok sme zamkli

Matej Grochal. Foto N - Tomáš Benedikovič
Matej Grochal. Foto N – Tomáš Benedikovič

Slovenská Wikipédia nemá šéfa, ktorý by rozhodoval o tom, čo na jej stránkach bude a čo nie. O všetkom rozhoduje komunita správcov a editorov, ktorí hlasujú o všeobecných pravidlách, ale aj o tom, ktorí politici na nej budú mať článok a ktorí nie.

Matej Grochal už takmer desať rokov edituje slovenskú Wikipédiu. Tá začala fungovať v roku 2003. V súčasnosti má takmer 230-tisíc hesiel a 400-tisíc zobrazení denne. Celý jej obsah pritom tvorí zopár nadšencov, ktorí jej venujú hodiny, no nedostávajú za to žiadne peniaze.

O čom najčastejšie tvoríte heslá?

Rôzne, od paralympijských hier a paralympionikov cez železničné stanice, dopravu a energetiku až po politiku a LGBT.

Takže aj Vlak-Bus-Shopping centrum v Banskej Bystrici.

Áno, aj ten článok som vytvoril. (smiech) Fakt.

Koľko článkov ste urobili?

698.

A editácií?

Zhruba 40-tisíc na slovenskej Wikipédii.

Keď boli zverejnené podozrenia, že Andrej Danko získal titul JUDr. za plagiát, na Wikipédii bol zmenený jeho titul na Mgr. Kto robí tieto zmeny v textoch politikov?

Je na to pár redaktorov, ktorí sa zaujímajú o politiku. Tí to menia na JUDr. s vysvetlením, že Danko titul JUDr. de iure stále má. Niektorí čitatelia, ktorí nie sú stálymi redaktormi, údaje menia na Mgr.

Existuje nejaký tím editorov, ktorý sa napríklad chystá na voľby a vie rýchlo spracovať a zverejniť výsledky?

Ja sa na to napríklad chystám. Ak majú byť prezidentské voľby, tak sa na to začnem pripravovať, založím článok už teraz, a keď sa budú objavovať noví kandidáti, tak tam budú pribúdať informácie. Spracovanie volebných výsledkov je komplikovanejšie.

Často sa stáva, že ich dopĺňajú nestáli redaktori ešte predtým, než sú oficiálne, alebo pri komunálnych voľbách zmenia mená primátorov hneď po zvolení. Primátorom sa však kandidát stane až po oficiálnom uvedení do funkcie.

Koľko ľudí tvorí slovenskú Wikipédiu?

Približne stovka redaktorov má päť a viac úprav mesačne. Ale nie sú to každý mesiac tí istí ľudia. Niektorí sú stáli, iní k nám prichádzajú a odchádzajú od nás. Do dvadsať ľudí má sto a viac úprav mesačne.

Máte aj korektorov?

Asi si to predstavujete veľmi organizovane. Opravy robíme my redaktori, ale aj ľudia, ktorí si k nám prídu čítať články. Môžu to byť aj ľudia, ktorí nie sú registrovaní, len opravia nejaké písmenko a to je celé. Možno to urobia len raz a už sa na Wikipédiu nevrátia.

Ktoré témy sú na slovenskej Wikipédii dobre spracované?

Napríklad astronómia.

Prečo práve táto oblasť?

Jedna kolegyňa sa jej intenzívne venovala. Aj letectvo je dobre spracované vďaka pár nadšencom. Alebo chémia.

Čo bola posledná nepravda, ktorú ste na Wikipédii upravovali?

Podľa mojej skúsenosti sa u nás faktické nepravdy objavujú zriedka. Skôr ide o preháňanie. Deje sa to napríklad aj počas komunálnych volieb. Je nejaký súčasný primátor a chcel by zostať primátorom, tak si trocha vylepší profil, pridá, čo všetko vybavil a zariadil. Nie je to nepravda, ale je to prikrášlenie.

Takže ľudia sa sami snažia vylepšovať svoj profil na Wikipédii?

Možno to nie sú priamo tí ľudia, ale len ich fanúšikovia alebo zamestnanci. Ale týchto prípadov nie je až tak veľa. Väčší problém máme so začínajúcimi kapelami. Tie si o sebe často pridávajú informácie.

Ktorý politik si takto vylepšil profil?

Nerád

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Slovensko

Teraz najčítanejšie